Importanta vitaminelor si a mineralelor

Vitaminele si mineralele sunt necesare pentru buna functionare a oricarui organism. Desi acestea provin din alimentele pe care le mancam zilnic, unele le contin in cantitati mai ridicate decat altele.

Mineralele
Calciul:
Important pentru cresterea oaselor, a dintilor si circulatia sangelui
Se gaseste in: legumele cu frunze verzi, avocado, orez, telina, morcovi, algele marine, papaya, smochine, curmale, caise, alune, usturoi, stafide, crustacee, lapte si produse lactate.

Fosforul:
Ajuta la intarirea oaselor si a dintilor
Se gaseste in: morcovi, ciuperci, legume, cereale, alune, peste, ovaz, carne de pasare, oua, fasole, lapte si produse lactate.

Iod:
Ajuta la dezvoltarea organismului si a glandei tiroide
Se gaseste in: varec, telina, ciuperci, struguri, portocale, sare iodata, fructe de mare.

Potasiu:
Ajuta la intretinerea muschilor si a nervilor si a mentineriii balantei de apa in organism.
Se gaseste in: spanac, bame, ciuperci, pecan, avocado, varza de Bruxelles, cartofi, legume, banana, rosii, capsuni, lamaii, portocale, smochine, papaya, ananas, fructe uscate, cereale, seminte de floarea soarelui.

Fier:
Ajuta la imunitatea organismului si a circulatiei sangelui
Se gaseste in: legume cu frunze verzi, sfecla, morcovi, castravete, patrunjel, banane, struguri, fructe uscate, cirese, seminte de soia, seminte de floarea soarelui, peste si carne de pasare.

Seleniu:
Ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism
Se gaseste in: cereale, alune braziliene, seminte de floarea soarelui, ton, herring, peste spada, susan.

Magneziu:
Ajuta la contractia muchilor, mai ales la cei ai inimii si la sistemul nervos
Se gaseste in: ananas, alune, cereale, pecan, fructe de mare, miere.

Sodiu:
Ajuta la distribuirea apei in organism si la intretinerea sistemului nervos
Se gaseste in: telina, gulii, castraveti, sfecla, dovleac, bame, fructe de mare, cereale, praf de copt

Zinc:
Important pentru functionarea sistemului imunitar, al dezvoltarii sexuale si a reproducerii.
Se gaseste in: ciuperci, cereale, seminte de soia, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, fructe de mare, stridii, oua, hering.

Crom:
Echilibreaza nivelul zaharurilor din sange, pastreaza senzatia de foame in limite normale, reduce poftele, protejeaza ADN-ul si este esential pentru functionarea inimii. Surse de crom sunt drojdia, painea integrala, painea de secara, stridiile, cartofii, ardeii grasi, untul si pastarnacul.

Vitaminele
Vitamin A (Antioxidant)
Ajuta la dezvoltarea vederii si la crestere.
Se gaseste in: morcovi, avocado, spanac, fructele si legumele galbene/portocalii, kiwi, prune, papaya, ficat, oua, lapte si produse lactate.

Vitamina B12
Ajuta la producerea globulelor rosii si la functionarea sistemului nervos.
Se gaseste in: pestele de apa sarata, carnea de porc, oua, lapte si produse lactate.

Page: 1 2

Mai multe articole