Invata sa citesti si sa intrepretezi etichetele alimentelor

Pentru a evalua calitatea unui aliment si raportul calitate-pret inainte de a-l cumpara, este necesar sa citim eticheta acestuia.

Pe ambalajul alimentelor vom urmari urmatorele lucruri:

  • termenul de valabilitate
  • compozitia (eticheta compozitionala)
  • valoarea nutritionala (eticheta nutritionala)
  • mentiuni privind alergenii
  • indicatiile de pastrare si preparare/consum
  • coordonatele fabricantului

Termenul de valabilitate
Ne ofera informatii despre cat de proaspat este produsul. Nu cumparati alimente cu termen de valabilitate depasit, modificat sau suprastampilat cu alte date decat cele originale.

Urmariti, pe cat posibil, daca alimentul a fost depozitat corect, in locuri special amenajate comertului cu alimente, ferit de caldura si umiditate, refirgerat, congelat.
Daca produsul are un termen de valabilitate ce expira in cateva zile, nu-l cumparati.

Eticheta compozitionala
Este obligatorie, conform legilor in vigoare si trebuie sa cuprinda: lista ingredientelor, aditivilor si aromelor dupa ponderea utilizarii lor in produs si in ordine descrescatoare.

Toate componentele, inclusiv apa, folosite in fabricarea alimentului, trebuie sa fie mentionate pe eticheta.
Aditivii alimentari (E-urile) pot fi inscriptionati fie sub forma codului alfanumeric european (ex. E102), fie sub denumirea chimica (ex. Tartrazina).

Eticheta nutritionala
In cazul mentiunilor de sanatate existente pe ambalajul unui aliment eticheta nutritionala devine obligatorie (cf. Reg. U.E. 1924/2006).
Aceasta va prezenta continutul in nutrienti raportat la 100 g de produs si la o portie.

Mentionarea alergenilor
Daac produsul contine ingrediente sau substante alergene (ex: soia, arahide, lapte si produse lactate, oua, mustar, peste, crustacee etc) sau contraindiacte celor cu intolerante alimentare (gluten, lactoza, fenilalanina etc), acestea trebuie mentionate intr-o eticheta distincta.

Sursa: Si noi ce mai mancam – Noua ordine alimentara’, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Foto: Dreamstime.

Mai multe articole