Mamă vitregă – 7 lucruri pe care să nu le spui

 Din ce în ce mai multe familii destrămate lasă copiii implicați în războaiele dintre mami și tati și în confruntările cu mama vitregă – personajul negativ, chiar dacă nu are, de fapt, vreo legătură cu ruptura dintre părinți. Dacă ești în postura de mamă vitregă, iată câteva lucruri pe care nu ai dreptul să le spui vreodată copilului partenerului tău…

 

Spune-mi mama!

Nu ești și nu vei fi niciodată mama lui, iar copilul cu părinții despărțiți trece printr-o mulțime de stări și conflicte interne. Presiunea ta de a-ți spune mamă este prea mare și îl pune într-o situație declicată, chiar în cazul în care și-ar dori o relație bună cu tine – ceea ce cam niciun copil ‘vitreg’ nu vrea de fapt.

Nu insista să fiți o mare familie fericită – char existența ta îi amintește lui că familia lui nu mai există…

 

De ce ești supărat?

Copilul iubitului/soțului tău are tot dreptul să fie supărat – trece printr-o perioadă de doliu- cum o numesc psihologii. Probabil că în preajma ta este mai amărât ca de obicei, tocmai pentru că tu ești dovada vie că părinții lui nu se vor mai împăca, lucru pe care îl speră în secret toți copiii cu părinții despărțiți.
Eu și tatăl tău întotdeauna…

Nu face aluzie la momentele pe care le ai cu tatăl lui când el nu e în preajmă. Și așa se simte exclus și își imaginează ce bine te distrezi cu tatăl lui, în timp ce mama lui plânge continuu și se luptă cu facturile.

 

Așa te-a învățat mama ta să faci?

Nu o bârfi niciodată pe mama lui (și nici tatăl lui n-ar trebui să o facă, de altfel). Studiile demonstrează că nu atât despărțirea în sine a părinților îi afectează pe copii, cât războiul post-divorț dintre ei.

 

Întotdeauna ai/ați făcut așa?

Tradițiile unei familii sunt importante pentru un copil – deci dacă atunci când este la voi, copilul lui vrea pună maioneză, nu muștar pe cremwurști sau insistă să colecționeze capacele de la sticlele de plastic – ceea ce ție ți se pare enervant – , abține-te să faci astfel de remarci.

 

Eu și copiii MEI…

Dacă ai și tu copii și, evident, ei locuiesc împreună cu noul tău soț, este de prisos să-i reamintești copilului vitreg că el e un instrus acum și că nu el, ci copiii tăi au parte de lucruri bune și de toată distracția cu tatăl LUI.

 

Nu suntem făcuți din bani, să știi

Dacă tatăl copilului este măcar pe sfert părinte are niște sentimente de vinovăție, care îl determină să facă poate cheltuieli nesăbuite. În treacăt fie spus, orice i-ar cumpăra copilului, tot nu ar putea repara răul făcut prin despărțirea de mama lui. Așa că nu te băga să faci observații pentru cheltuielile care ție ți se par exagerate. Nu ai dreptul!

Mai multe articole