Medicamente pe care sa nu le dai niciodata bebelusului tau

Inainte de a administra orice medicamente bebelusului sau copilului tau, mai ales pentru prima data, consulta neaparat medicul. Copiii mici sunt mult mai predispusi la reactii adverse decat adultii, deci medicatia administrata fara acordul medicului, indiferent cat de „naturista' si „fara chimicale', poate avea urmari grave. Iata o lista de medicamente pe care sa nu i le administrezi niciodata copilului tau:

Aspirina

Nu-i da niciodata copilului tau aspirina si nici nu o lasa la indemana copilului. Aspirina poate cauza sindromul Reye, o complicatie foarte rara, dar mortala.

Pentru stari febrile si disconfort, intreaba medicul daca ii poti administra copilului paracetamol sau ibuprofen, insa nu mai devreme de 6 luni pentru ibuprofen.

Medicamente de raceala, disponibile fara reteta

Copiii cu varste mai mici de 3 ani nu ar trebui sa primeasca tratament de raceala disponibil fara reteta.

Medicamente anti-vomitive

Nu ii administra copilului tau medicamente ce previn varsaturile. In majoritatea cazurilor, varsaturile nu dureaza mult, iar copiii trec cu bine peste aceste momente neplacute, fara a fi nevoie de medicamente.
In plus, aceasta clasa de medicamente prezinta riscuri pentru copiii mici, deci e mai indicat sa suni medicul daca te ingrijorezi, insa de cele mai multe ori e suficient sa-ti mentii copilul hidratat.

Medicamente pentru adulti

A-i da copilului tau o doza mai mica dintr-un medicament destinat adultilor este periculos.
Daca in prospectul medicamentului nu este indicata doza pentru varsta copilului tau, cel mai probabil nu i se adreseaza.
Cauta o alternativa pentru acel medicament fie la farmacie, fie la medicul de familie.

Medicamente prescrise altor copii

Aceasta situatie e frecventa in casele celor doi sau mai multi copii. Doar pentru ca fratele sau sora copilului tau a primit un tratament pentru un set de simptome, nu inseamna neaparat ca respectivul tratament va fi eficace si in cazul celui de-al doilea copil.
Mai ales in situatia in care copiii sunt de varste diferite, evita administrarea aceluiasi tratament, inainte de a confirma cu medicul.

Sirop de ipeca

Pana nu demult, se recomanda ca parintii sa tina in casa sirop de ipeca, pentru eventualitatea in care copilul inghitea accidental substante periculoase, otravitoare.

Siropul de ipeca cauzeaza varsaturi, insa nu intotdeauna varsaturile sunt indicate in cazuri de intoxicatii cu substante periculoase. Uneori, varsaturile dupa otravire pot fi chiar mai periculoase.

Cel mai bun mod de a preveni otravirile accidentale este sa tii substantele periculoase incuiate sau la o inaltime inaccesibila copiilor.

Sursa: babycenter.com

Imagine: 123rf

 

Mai multe articole