Mitul despre alăptarea la sân care a fost demontat

Despre alăptarea la sân se știe că are infinit mai multe beneficii pentru bebeluș decât laptele formulă.

Se pare însă că sunt și mituri privind alăptarea, iar unul dintre acestea a fost demontat de curând, în cadrul unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Londra.

Rezultatele obținute au arătat că nu există nicio legătură directă între coeficientul de inteligență al copilului și faptul că acesta a fost alăptat la sân.

‘Copiii alăptați la sân sunt mai deștepți’ – se pare că este doar un mit care nu are o bază reală. Studiul a arătat că principalul factor care influențează inteligența unui copil este cel socio-economic. Copiii care sunt avantajați din acest punct de vedere, adică aceia care se nasc în familii cu posibilități financiare mai mari au mult mai multe șanse să obțină un scor mai mare la testele de măsurare a IQ-ului.

Studiul specialiștilor de la Universitatea din Londra a examinat aproximativ 11.000 de copii pentru a vedea dacă într-adevăr alăptarea la sân are vreun rol în dezvoltarea inteligenței copilului și în obținerea unui scor mai ridicat la testele de stabilire a IQ-ului.

Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că nu susțin nici măcar o clipă că alăptatul la sân nu ar avea beneficiile lui. Printre acestea cele mai importante sunt dezvoltarea sistemului imunitar și reducerea șanselor de a dezvolta anumite alergii. Ceea ce au descoperit ei însă este faptul că alăptarea nu influențează IQ-ul unui copil. Astfel și un copil hrănit cu formulă poate fi mai inteligent decât unul care a fost alăptat la sân de mama sa.

‘Copiii, dar și adulții, sunt diferiți din punct de vedere cognitiv și este important să descoperim care sunt factorii responsabili pentru aceste diferențe. Dar comparând copiii alăptați la sân cu cei care au fost hrăniți cu formulă am constatat că acesta nu reprezintă unul dintre acești factori. Familia și educația sunt de exemplu un factor mult mai important pentru dezvoltarea inteligenței copiilor’, spun autorii studiului.

Sursa: mommyish.com, telegraph.co.uk
Text: Alina Serea

Mai multe articole