Ne distram si invatam

Departe de a fi doar un mijloc de a tine copilul ocupat, jucariile suntsi prilej de distractie, dar reprezinta si un   perfect material „didactic.

Inca din prima luna de viata, copiii isi petrec mare parte din timp „jucandu-se. Ghilimelele se impun, caci, desi noua ni se pare o joaca, jucariile reprezinta o continua sursa de informatii pentru un bebelus, dar si pentru un copil trecut de primele aniversari.

Pe masura ce inainteaza in varsta si isi focuseaza privirea, sau poate apuca lucruri si isi poate coordona miscarile, copilul descopera lumea si intelege principiile functionarii obiectelor din universul lui prin intermediul jucariilor. Centrele de joaca pe activitati, zornaitoarele, jucariile de sortat forme, jucariile de pus la carucior, acelea cu butoane de apasat, cu personaje care apar brusc, caruselele cu sunete si lumini, cuburile de culori si texturi diferite – toate il invata pe copil ceva, impreuna cu senzatia de multumire/fericire pe care i-o ofera celui mic.

Practic, nicio jucarie nu este doar „de jucarie. O jucarie aleasa inteligent poate dezvolta abilitatile copilului, in timp ce una nepotrivita varstei si indemanarii lui ii poate frana dezvoltarea si-i poate induce frustrari. Deci, cum cumperi jucaria potrivita?

Pe grupe de varsta

Leaganele, balansoarele preva­zute cu jucarii pe care cel mic le poate atinge/prinde/lovi sunt potrivite inca din primele luni de viata. La fel si jucariile de prins deasupra patului, cu conditia sa nu fie prea zgomotoase. Zornai­­toa­­­rele sunt recomandate spre a treia luna de viata, cand bebelusul poate apuca obiectele cu o mai mare precizie, iar vederea ii este imbunatatita.

Intre 3-9 luni, pot intra in scena jucariile de sortat forme. Potrivite sunt si cele pentru dentitie, care ofera posibilitatea de a „testa alte materiale si senzatii – plastic, cauciuc, rece. Jucariile cu personaje care apar brusc (comandate de un buton magic), mingile si jucariile care se rostogolesc, cuburile – vor fi apreciate de catre copiii care au implinit deja 9 luni si se indreapta vertiginos spre prima aniversare.

La 12 luni, mare succes au jucariile de tras-impins si cele care rasplatesc copilul pentru interactiune – gen scaunel muzical. Animalutele (din materiale prietenoase cu cei mici) sunt si ele punct de interes pentru copiii aflati in preajma varstei de un an, mai ales daca le-au zarit deja in carticelele cu povesti de „noapte-buna, pe care mama le citeste in fiecare seara.

Pentru juniori

Jocurile pe roluri, cele de constructie si strategie sau cele care incurajeaza hobby-urile (jocuri despre planete si sistemul solar, civilizatii antice etc.) sunt potrivite pentru copiii peste 3-4 ani. Dupa aceasta varsta, jocurile si jucariile isi accentueaza functia de socializare, reprezinta un prilej de comunicare, de schimb de experienta. Sunt de evitat jucariile „egoiste, care nu incurajeaza interactiunea si il transforma pe copil intr-un sclav al universului jucariilor sale. Jocurile pe computer, indiferent de cat de bine sunt concepute si cat de educative ar fi, nu pot inlocui (nici macar in variantele lor care se joaca interactiv) interactiunea cu alti copii, fiecare cu personalitatea lui si cu un bagaj de cunostinte numai bune de impartasit.

Nu subestimati importanta unei jucarii – cele mai vii amintiri ale noastre sunt legate de jucariile preferate din vremea copilariei.

Ce sa stii

Cand cumperi o jucarie, trebuie sa te gandesti la multifunctio­­nalitatea ei: cate simturi ii va stimula copilului? Culorile, forma, textura, sunetele emise, chiar si mirosul sunt importante la o jucarie. Va fi acea jucarie un prilej de invatare fara frustrare? Va fi o experienta amuzanta? Ii va permite copilului sa se exprime, sa fie creativ, sa aiba optiuni? Poate fi utilizata in mai multe feluri decat cele evidente? Poate fi folosita de copil in mai multe etape de dezvoltare sau este o jucarie de care se va plictisi? Ii ofera copilului oportunitatea de a interactiona cu copiii sau e o jucarie „egoista?

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.
 

Mai multe articole