OMS: Fiecare travaliu si nastere sunt unice si nu ar trebui fortate medical

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis noi standarde in ceea ce priveste supravegherea travaliului de catre specialisti, pentru a putea reduce interventiile medicale inutile, precum cezariana, atunci cand nu este necesara medical.

In lume, au loc anual cca 140 de milioane de nasteri, din care majoritatea se defasoara fara complicatii si au ca rezultat mama si copil sanatosi.
Cu toate acestea insa, in ultimii 20 de ani s-au inmultit cazurile in care se intervine medical, fie prin cezariana, fie prin inducerea travaliului, folosind oxitocina.

Daca travaliul se desfasoara normal, nu ar trebui sa se intervina pentru accelerarea lui

„Ne dorim ca femeile sa dea nastere intr-un mediu sigur, cu dotari si specialisti. Cu toate acestea, cresterea interventiilor medicale in cazul nasterilor normale submineaza capacitatea femeii de a face fata experientei si ii afecteaza negativ nasterea.

Daca travaliul se desfasoara normal, iar viitoarea mama si copilul sunt in stare buna, nu ar trebui sa se intervina pentru accelerarea travaliului', a explicat Dr. Princess Nothemba Simelela, director adjunct in cadrul OMS.

Travaliul si nasterea sunt procese fizice normale, ce pot sa se desfasoare fara complicatii pentru majoritatea femeilor. Cu toate acestea, studiile au aratat ca foarte multe femei insarcinate, clinic sanatoase, au trecut prin cel putin o interventie medicala in timpul travaliului si al nasterii.
Ele sunt adesea si supuse unor proceduri de rutina dureroase si inutile.

Noul ghid elaborat de OMS contine 56 de indicatii pentru specialisti, in ceea ce priveste nevoile din timpul travaliului si imediat dupa, atat pentru mame cat si pentru copii.
Aceste recomandari includ permiterea accesului unei persoane dintre apartinatori alaturi de mama, pe parcursul travaliului si in timpul nasterii.

Fiecare travaliu este unic si are rata diferita de progresie

OMS recomanda sa nu se mai tina cont de recomandarea anterioara, care definea un travaliu ca fiind firesc doar daca femeia avea minim 1 cm dilatatie pe ora.

Noile recomandari admit ca fiecare travaliu difera, fiecare nastere e unica si durata travaliului variaza de la femeie la femeie.
Ei sustin insa ca un travaliu obisnuit nu ar trebui sa depaseasca 12 ore, in cazul primei nasteri, respectiv 10 ore, daca femeia nu este la prima nastere.

Sursa: who.int

Mai multe articole