Intrarea la scoala va schimba semnificativ programul copilului tau, aducand multe motive de stres si oboseala, iar pe de alta parte, limitand, parca, timpul pentru activitatile placute si facand loc in special celor obligatorii.
Chiar si in cazul in care copilul tau a fost la gradinita in anii pregatitori (unde s-a obisnuit deja cu o clasa, un cadru didactic si un program scolar), tot va avea de infruntat stresul nascut de provocari noi: temele pentru acasa, obligatorii, sistemul de notare, mediul concurential, autoritatea cadrelor didactice si severitatea crescuta, inclusiv in familie (de la parintii care vor doar note bune, un copil mai responsabil, mai independent) etc.
Pe de alta parte, tentatiile de a pierde timpul sunt din ce in ce mai multe, iar calculatorul, televizorul, gadget-urile de tot felul devin atractii ce pot usor distrage copilul de la invatat sau il pot face sa stea pana noaptea tarziu, pierzand astfel din timpul pretios pentru somn sau pentru lectii.
Daca pana acum nu ai avut pentru cel mic un program strict, ci unul destul de flexibil, e imperios necesar ca de data aceasta sa pui mana pe o hartie si un creion si sa scrii un orar detaliat, cu activitati zilnice, cu orele la care acestea incep si se termina. Nu te abate de la el, pentru ca doar rutina si regulile vor impune disciplina atat de necesara unor performante intelectuale scolare.
In afara de orele de trezire si culcare obligatorii, cel mai important este micul dejun: nu sari peste el, si stabileste clar suficient timp de la trezire pana cand plecati la scoala, ca sa aveti timp sa luati aceasta masa. E stiut deja ca randamentul scolar este direct influentat de un mic dejun consistent si ca, de asemenea, e important pachetul pentru pauza mare.
Pranzul si somnul de doua ore de dupa masa de pranz (cu toate protestele pe care probabil le vei intampina) sunt la fel de importante pentru a asigura creierului o pauza intre programul solicitant de dimineata si activitatile care, seara, necesita o minte odihnita: temele, ceva sport, activitati recreative, dar si curatenie in camera, spalat, pregatirea ghiozdanului pentru a doua zi.
Igiena si regulile simple sunt cele care ii vor crea sentimentul de camin linistit, de confort si de echilibru. Ora de culcare seara nu este negociabila, nici macar vinerea. Evita sa faci program separat de culcare in weekend. Seara, in locul televizorului alege program de citit: in primii doi ani de scoala abia invata sa citeasca, iar acum copilul poate deprinde gustul pentru lectura.
Nu uita ca in program sa adaugi, in continuare, un curs extrascolar (caruia probabil ca acum ii vei aloca o zi din weekend) care sa implice miscare sau lucruri creative.
In continuare, e bine sa nu planifici performanta in aceste domenii pentru copilul tau. Obligandu-l sa faca ceva anume, poti avea mai degraba efecte negative, copilul dezvoltand o adevarata fobie pentru domeniul in care e fortat sa „munceasca.
Page: 1 2