Parinte de profesie

Un copil luat in ingrijire este ca si al tau, face parte din familie. Ii veghezi somnul, il duci la doctor cand e bolnav, ii organizezi timpul liber. La noi, parintii de profesie se numesc asistenti maternali.

De catva timp, profesia de parinte a aparut si-n Romania, sub denumirea de asistenta maternala, ca solutie la problema reintegrarii copiilor abandonati in orfelinate.

Ce este asistentul maternal
Este persoana atestata care, pentru o perioada, ia unul sau mai multi copii in ingrijire la domiciliul sau, ca urmare a deciziei Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului.

In momentul in care primeste in plasament sau in incredintare un copil, asistentul maternal semneaza un contract de munca.

El beneficiaza de toate drepturile unui angajat la o institutie de stat, fiind platit, insa raspunde penal daca i se intampla ceva grav copilului. Pentru obtinerea atestatului de asistent maternal, candidatii trebuie sa nu aiba un loc de munca stabil si sa indeplineasca mai multe conditii privitoare la sanatate, aptitudini, locuinta si mediu familial.

Daca solicitantul e salariat, poate obtine atestatul numai daca renunta la slujba si dovedeste incetarea contractului de munca.

Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat:
– Trebuie sa dovedeasca capacitate deplina de ingrijire.
– Sa prezinte, prin comportamentul lui in societate, garantiile necesare pentru ocrotirea si buna dezvoltare fizica, afectiva si educativa a copilului

– Sa aiba o locuinta care sa acopere necesitatile curente de preparare a hranei, de igiena, educatie si odihna ale copiilor (de regula, se cere strictul necesar, dar neaparat o camera separata pentru copil).

Cine poate fi asistent maternal:
– Nu exista conditionari legate de sex (si barbatii pot aspira la acest statut, mai ales cei care au pregatire si experienta – de exemplu, in institutii de ocrotire a copiilor).

– Parinti cu experienta in cresterea copiilor
– Pensionarii care au o stare de sanatate foarte buna sau cei care sunt pensionati medical, dar care pot desfasura o astfel de munca. Acestia vor incheia conventii civile cu Directiile pentru Protectia Copilului si, in aceste conditii, isi pastreaza dreptul la pensie.

Cine nu poate fi asistent maternal:
– Cei care au fost condamnati (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva) pentru savarsirea de infractiuni. – Parintii decazuti din drepturile parintesti sau cei care si-au abandonat copiii (situatie consfintita prin hotarare judecatoreasca).
– Suferinzii de boli cronice transmisibile

Page: 1 2

Mai multe articole