Probleme de piele

Problemele de piele sunt greu de identificat. Specialistii ne invata ce sa stim, pana ajungem in cabinetul medicului.

Bubitele rosii

Mici bubite rosietice, insotite si de senzatia de prurit pot aparea si disparea de pe obrajii copilului, aproape de zona urechii, si in zona pliurilor – la coate, gat, picioare etc.
Cel mai adesea sunt cauzate de supraincalzire. Primavara, temandu-ne de capriciile vremii, tindem sa imbracam bebelusii prea gros, iar  glandele lor sudoripare nu functioneaza la capacitate maxima, asa ca apar aceste bubite rosii. Ele dispar, de obicei, de la sine, fara tratament, cu conditia sa
inlaturam cauza.

Dermatita de scutec

Nicio zi nu trece fara ca sute/mii/zeci de mii de mamici din intreaga lume sa sune medicul pediatru pentru a intreba cum sa trateze iritatia de scutec. Aceasta apare in zona inghinala dintr-o mul­­­ti­­me de motive – poate fi vorba despre o igiena defectuoasa, despre un numar prea mare de scaune sau despre o infectie cu ciuperca sau bacterie (multi parinti nu depoziteaza scutecele in conditii de igiena, dupa ce au deschis pachetul). Uneori, iritatiile apar in momentul inceperii diversificarii, pentru ca urina si scaunele devin mai acide.

Daca apar bubite si in alte zone decat in cea inghinala si pe burtica, unde se inchide absor­bantul, atunci nu este vorba despre iritatie de scutec. Iritatia se trateaza lasand pielea sa res­pire si folosind produse specifice, la recomandarea medicului.

Dermatita seboreica

Este o problema comuna, dar care ii deranjeaza foarte tare pe parinti, data fiind componenta estetica. Acele cojite de pe pielea capului par ca nu vor trece vreodata, si, in incercarea de a scapa de ele, folosind produse neadecvate, problema se agraveaza. Exista sampoane speciale din game dermatologice, special concepute pentru pielea sensibila a bebelusilor si copiilor; daca preferati, puteti apela si la traditionalul ulei de masline, cu care sa masati bine pielea capului copilului, inainte de spalarea cu sampon (tot dermatologic).

Dupa nastere

Imediat dupa nastere, pielea bebelusilor se descuameaza. La inceput este foarte translucida, ceea ce face vizibile o multime de semne. Mamele se ingrijoreaza crezand ca acestea vor fi permanente. La bebelusii cu piele inchisa, intre sprancene, se poate zari o pata intunecata (sarutul ingerului este ea denumita popular), care va deveni, si ea, odata cu trecerea timpului, mai putin vizibila. Heman­gioamele – asa-numitele semne din nastere – sunt si ele motiv de ingrijorare. Ele necesita monitorizare permanenta, specialistul fiind cel care va decide daca se impune operatia.

Are acnee!

Acneea infantila este specifica primelor saptamani de viata si nu necesita ingrijiri speciale din punct de vedere dermatologic, cu conditia sa nu se suprain­fecteze bacterian. Apare din cauza hormonilor transmisi bebelusului de la mama, in timpul vietii intrauterine, si nu este deloc o indicatie a modului in care va arata tenul copilului, asa cum se mai ingrijoreaza unele dintre mamicile incepatoare.

Cum sa previi

Multe dintre problemele dermatologice ale copilului apar si in stransa corelatie cu alimentatia sa – ouale, fructele si legumele cu seminte mici, pestele si alte alimente potential alergene ar trebuie evitate. Dupa inceperea diversificarii, noile alimente trebuie introduse treptat, pentru a se putea urmari eventualele reactii la nivelul pielii.

Aerul uscat din camere (un umidificator are beneficii dovedite si pentru sanatatea sistemului respirator, dar si la nivelul pielii), imbracamintea sintetica, folosirea de produse cosmetice neadecvate varstei – sunt cativa dintre factorii favorizanti pentru aparitia problemelor de piele.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA

Mai multe articole