Ministerul Sanatatii demareaza programul national „Mama si copil”

Intr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii se arata ca urmeaza sa fie demarat programul national „Mama si copil', alaturi de alte 4 programe nationale de screening, cu finantare europeana nerambursabila.

In urma accesarii fondurilor nerambulsabile, Romania va beneficia de peste 191 de milioane de euro pentru a implementa programe de screening (depistare precoce) pentru cancer de col uterin, cancer de san, tuberculoza, hepatita B, C si D dar si de screening prenatal.

In comunicatul de presa emis de Ministerul Sanatatii privind programul national „Mama si copilul' se arata ca in prima faza, 64,7 milioane de euro vor fi folosie pentru pregatirea a peste 14.000 de specialisti din mai multe arii medicale iar pregatirea lor va include si schimburi de experienta in alte State Membre ale Uniunii Europene.

Pentru acest lucru au fost aprobate 34 de proiecte in urma carora, cadrele medicale vir fi pregatite in managementul pre si post natal al afectiunilor cu impact asupra mortalitatii infantile, ingrijirea continua a nou-nascutului si a sugarului cu risc de imblonavire si deces, preventia nasterii premature si ingrijirea nou-nascutului prematur.

Programul national „Mama si copil'

Peste 19 milioane de lei vor fi alocate in programul national „Mama si copil' pentru: 

În primă etapă vor fi alocate 3 milioane de euro pentru dezvoltarea registrelor naționale pentru programele regionale de îngrijire a gravidei și copilului şi pentru organizarea programe de formare profesională specifică pentru personalul implicat în îngrijirea gravidei și copilului.

Programele de formare vor putea include personal medical din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

În cea de-a doua etapă vor fi implementate programe şi servicii de sănătate de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce prenatal:

  • consult medicina de familie,
  • consult de specialitate obstetrică-ginecologie,
  • analize laborator,
  • analize prenatale:
    • test combinat (trimestrul I): ecografie, biochimie și interpretarea rezultatului obținut,
    • morfologia fetală de trimestrul II (ecografia morfologică),
    • amniocenteza etc.

Tot în contextul proiectelor vor putea fi achiziţionate echipamente necesare activităților. 

Pentru etapa II vor fi alocate 16 milioane de euro (2 milioane de euro pentru fiecare regiune de dezvoltare).

Sursa: Ministerul Sanatatii
Foto: Shutterstock.com

Mai multe articole