Proteinele reprezintă un element esențial în alimentația copiilor, jucând un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea organismului. Necesarul variază în funcție de vârstă, sugarii, de exemplu, având nevoie de o cantitate mai mare, deoarece proteinele sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea lor.
În rândurile care urmează, vei afla ce sunt proteinele, care este necesarul la copii pe grupe de vârstă și care sunt cele mai bune surse alimentare din care le putem lua.
Ce sunt proteinele?
Aceste molecule complexe sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi, iar în natură există 20 de aminoacizi care intră în compoziția proteinelor. Acești aminoacizi pot fi clasificați în trei categorii:
- aminoacizii indispensabili: sunt cei esențiali pentru creșterea și funcționarea organismului, dar pe care corpul uman nu îi poate sintetiza, așadar, trebuie obținuți din diferite alimente tolerate de copii, cum ar fi leguminoasele (o ceașcă de linte gătită conține în jur de 17,9 g de proteine, în funcție de modul de preparare linte);
- aminoacizii condiționat indispensabili: pot fi sintetizați în organism, dar în cantități insuficiente pentru o funcționare optimă;
- aminoacizii dispensabili: sunt produși în cantitate suficientă de către organism.
Care este rolul proteinelor?
Aceste substanțe sunt „cărămizile’ care alcătuiesc celulele. Ele sunt prezente în mușchi, oase, organe și alte țesuturi. Ele acționează ca enzime, hormoni și transportori pentru diferite elemente și joacă un rol determinant în apărarea antiinfecțioasă, prin intermediul anticorpilor.
În organism, proteinele sunt într-un flux continuu: cele existente sunt degradate, eliberând aminoacizi, iar noile proteine sunt resintetizate din aminoacizii prezenți în sânge și din cei introduși prin alimentație.
Necesarul de proteine la copii, pe grupe de vârstă
În mod firesc, necesarul de proteine al unui copil, în raport cu greutatea corporală, este mai mare decât al unui adult, iar cel al unui sugar semnificativ mai ridicat decât al unui copil de vârstă școlară.
Iată necesarul mediu zilnic de proteine al copiilor, pe grupe de vârstă:
- 1-3 ani: 0.87g/kg;
- 4-8 ani: 0.76g/kg;
- 9-13 ani: 0,74g/kg;
- 14-18 ani (băieți): 0,73g/kg;
- 14-18 ani (fete): 0,71g/kg/.
Surse alimentare de proteine
Alimentele care conțin proteine se deosebesc unele de altele prin cantitatea și calitatea acestor substanțe nutritive.
Proteinele complete sunt acei nutrienți care asigură organismului toți cei nouă aminoacizi esențiali, spre deosebire de cele incomplete, care nu au în compoziție toți aminoacizii. Din prima categorie fac parte alimentele de origine animală, iar din cea de-a doua cele de origine vegetală, cu câteva excepții.
Iată câteva surse alimentare de proteine:
Proteine complete:
- lapte și produse din lapte (brânzeturi, iaurt);
- ouă;
- soia și produse din soia (tofu, tempeh etc.);
- hrișcă, quinoa, alge;
- carne (miel, porc, vită, pasăre, vânat);
- pește și fructe de mare.
Proteine incomplete:
- semințe;
- oleaginoase (migdale, alune, nuci etc.);
- leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole etc.);
- cereale (mămăligă, paste, orez, pâine etc.).
Deși se crede în mod obișnuit că sursele de proteine incomplete nu conțin deloc unul dintre cei nouă aminoacizi esențiali, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Multe surse de proteine incomplete conțin o parte din fiecare aminoacid esențial, dar nu la niveluri suficient de mari pentru a fi considerate complete.
Proteinele reprezintă temelia unei alimentații sănătoase pentru copii. Ele nu sunt necesare doar în geneza celulară, ci sunt și motorul care menține funcțiile vitale în echilibru. Astfel, este recomandat să te asiguri că meniul copilului tău include o varietate de surse de proteine, atât de origine animală, cât și vegetală. Diversitatea va asigura aportul adecvat de aminoacizi esențiali și va contribui la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a micuțului tău.
Sursa foto: Shutterstock