Rana pe col uterin – pericol ascuns

Rana pe col uterin nu doare, nu are întotdeauna simptome, dar poate duce uşor la complicaţii dacă nu este tratată. De aceea, controlul ginecologic periodic (la 6 luni, cel mult la un an) este obligatoriu! Netratată, rana pe col uterin poate crea probleme în ceea ce priveşte conceperea unui copil sau naşterea unuia sănătos. Din fericire însă, cervicita poate fi diagnosticată de medicul ginecolog şi tratată cu succes. 

 

Rana pe col uterin sau cervicita este o inflamaţie a colului uterin – mucoasa se congestionează, se îngroaşă şi apare o secreţie vaginală anormală. În general, rana pe col sau cervicita apare în urma unei infecţii, dar poate fi cauzată şi de o leziune sau de o iritaţie (o reacţie la anumite substanţe chimice prezente în produsele de duş/baie sau la contraceptive, sau chiar din cauza tampoanelor interne folosite mult timp sau neschimbate suficient de des).

O femeie care are o rană pe col uterin poate avea sau nu simptome. Un prim simptom de boală îl reprezintă secreţiile vaginale abundente care apar imediat dupa terminarea menstruaţiei.

Alte simptome ale cervicitei:

  • secreţii vaginale verzui, cenuşii, galbene sau albe
  • menstruaţie neobişnuit de abundentă
  • durere în timpul contactului sexual
  • sângerare vaginală în timpul sau după contactul sexual
  • dureri pelviene (crampe)
  • senzaţie de usturime în timpul urinării
  • sângerările, mâncărimile şi iritaţiile la nivelul organelor genitale externe

Într-o formă uşoară de boală, simptomele pot trece neobservate. În cazurile severe de cervicită scurgerile vaginale pot fi însoţite de miros neplăcut, de mâncărimi puternice şi de dureri abdominale intense. În cazul unei infecţii grave, pot apărea febra şi stările de greaţă.

 

Rana pe col uterin şi sarcina

O rană pe col uterin netratată te poate împiedica să rămâi însarcinată – scurgerile vaginale anormale pot interfera cu abilitatea spermatozoizilor de a intra în canalul cervical. Infecţia poate să afecteze ulterior şi uterul, trompele şi chiar ovarele. Cervicita netratată mult timp poate duce la infertilitate.

O femeie însărcinată cu rană pe col uterin poate avea probleme cu sarcina sau poate suferi o naştere prematură. Gravida îi poate transmite infecţia şi bebeluşului care poate fi afectat de o pneumonie severă, o infecţie severă la nivelul ochilor sau chiar orbire.

 

Tătăneasa – remediu natural pentru rana pe col uterin

Într-o formă uşoară, atunci când este descoperită din timp, rana pe col uterin poate fi tratată şi natural.

Tătăneasa – pentru orice afecţiune a colului uterin, tătăneasa acţionează ca un dezinfectant, grăbind eliminarea infecţiei  şi stimulând refacerea ţesutului sănătos.

Iată cum poţi prepara tătăneasa:

Spălături vaginale – amestecă o lingură cu rădăcină de tătăneasă şi o lingură cu mărul-lupului şi lasă-le peste noapte în jumătate de litru de apă rece. A doua zi filtează, păstrează lichidul şi fierbe plantele rămase în altă jumătate de litru de apă, până când apa scade la jumătate. După răcire, strecoară din nou şi amestecă cele două extracte.  Concentratul se foloseşte la spălături vaginale cu irigator.

Băi de şezut – spală bine rădăcina de tătăneasă, răzuieşte-o fin şi adaugă 750 ml apă distilată. Agită bine amestecul şi lasă-l să stea 24 de ore. După aceea, strecoară-l printr-un tifon gros, încălzeşte-l uşor şi adaugă-l în baia de şezut – se face de 2-3 ori pe săptămână.

 

Alte remedii naturale pentru rana pe col uterin:

Spălături vaginale cu ceai de gălbenele – se pun  2-3 linguriţe de plantă într-o jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 minute. Se fac spălături de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Spălături vaginale cu ceai de coada-şoricelului – se pun 3 linguri de plantă într-un litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară şi se fac spălături de 2 ori pe zi.

Spălături vaginale cu ceai de pelin – se pun 2 linguri de plantă mărunţită în jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă 15 minute la infuzat. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi.

Spălături vaginale cu ceai de creţişoară – se pun  2-3 linguriţe de plantă într-o jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 minute. Se fac spălături de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

La fel, se pot face spălături vaginale şi băi de şezut cu ceai de ciuboţica-cucului, ceai de zăpraznic, ceai de nalbă, ceai de muguri de plop, ceai de coajă de stejar, ceai de pătrunjel.

Tinctură de propolis luată oral – câte 20 de picături de 3 ori pe zi

Ovule cu propolis – se introduce câte un ovul în vagin în fiecare seară, timp de o săptămână. Ai grijă să pui un tampon de vată pentru a nu păta lenjeria. În cazul în care apar mâncărimi, întrerupe tratamentul şi reia-l peste câteva zile.

 

 

Foto 1: shutterstock.com

Foto 2: shutterstock.com

Foto 3: shutterstock.com

Mai multe articole