Regăsirea feminității după naștere

 Se spune că îți ia 9 luni să devii mamă și alte 9 luni să redevii femeie.  Dar după naștere, nu te mai întorci, de fapt, la femeia care ai fost. Devii o altă femeie, mai bogată și mai potentă, care poartă și mama în ea – crede Oana Stoianovici, coach și lider transformațional, cu care am vorbit despre regăsirea feminității după naștere și schimbările pe care le aduce venirea pe lume a copilului în relația cu partenerul.

 
Nasterea unui copil este un prag important in viata unei femei. Cum afecteaza acest mare moment esenta ei, ca femeie, dupa parerea ta?

[Oana Stoianovici] O afecteaza radical, pentru ca in femeie se trezesc acum doua mari forte, forta creatoare a pasiunii care s-a manifestat pana atunci si forta iubirii neconditionate. Cele doua aspecte psihologice care le definesc sunt mama si femeia salbatica din noi. Iubirea precede pasiunea de cele mai multe ori si femeie devine preponderent materna si nu mai stie sau nu mai poate sa activeze erosul  si nu mai stie cum sa devina pasionala. Dar eu cred ca acest blocaj apare pentru ca incearca sa fie cine a fost inainte sa devina mama. Din punctul meu de vedere, sexulitatea unei femei care a nascut este foarte diferita de cea a unei femei care nu a nascut. Este multa mai ancorata, calda si organica, mai prezenta la viata. Inainte sa nasti sexualitatea este intensa, vie, ca un foc aprig. Sunt nuante si texturi diferite. Daca o femeie intelege aceste diferente si incepe sa intre intr-o calatorie de descoperire  a noii ei identitati sexuale, i-ar fi mult mai usor sa se conecteze cu esenta feminitatii sale. Pentru alte femei, de abia dupa ce nasc, ceva din ele se relaxeaza si incep sa si dea voie femintatii si pasiunii sa iasa la iveala. Pentru fiecare femeie este altfel. Este o uriasa trecere, care aduce cu ea o mare transformare si nu exista un mediu foarte informat si sprijinitor pentru femeie. Nu exista informatie si nici ceea ce pe vremuri era cercul femeilor intelepte si al moaselor care initiau femeile in aceste mari tranzitii. Iar barbatii se simt foarte neajutorati si ajung de cele mai multe ori sa blocheze procesul, intrand intr-un soi de pasivitate, ori  fixand femeia ca mama copiilor, care acum joaca un rol de sfanta pentru ei, si astfel nu o mai privesc ca o femeie pasionala sau devin nerabdatori si astfel pun presiune pe femeie. Femeia ar trebuie sa il sprijine pe barbat sa se integreze si sa inteleaga aceste schimbari. Nestiind cum sa gestioneze reactiile  lui, se produce o ruptura in cuplu. Pe care foarte putine cupluri chiar reusesc sa o treaca cu bine. Si aceasta realitate creeaza o frica psihica in inconstientul femeilor si barbatilor, si atunci paternitatea si maternitatea apar ca ceva care cere jertfa si sacrificiul pasiunii. Iar asta nu are cum sa fie foarte implinitor.Dar de fapt ce ne lipseste ca sa traim implinirea este informatia corecta si intierea femeilor si, prin femei, a barbatilor, asa cum se intampla in culturile tribale. Incet, incet aceste cunoasteri incep sa devina disponibile prin moase spirituale, worshopuri de feminitate si bloguri, in special in strainatate.

Deconectarea de la viața sexuală

Care sunt temerile femeilor cu care ai vorbit in sesiunile tale de coaching referitoare la nastere si viata de dupa, din perspectiva relatiei cu partenerul?

[Oana Stoianovici] Principala temere este deconectarea de la viata sexuala. Iar aceasta temere este valida si reala. In primii ani de viata, sugarul cere totul de la tine, de abia apuci sa dormi si sa mananci si multe cupluri muncesc chiar mai mult decat de obicei pentru a intretine copilul. De unde atata energie si pentru viata sexuala?  In plus se intampla niste modificari hormonale in femeie, care au de-a face cu conectarea ei la copil si la nevoia de a-l proteja, lucru care devine singura ei prioritate. Barbatul devine ceva in plus si apare ca un alt lucru de facut. Si oricarei femei i-ar fi greu si frica in mod real sa gestioneze tot acest volum de lucruri. Ce este important este sa le ia pe rand si sa nu intre in panica. Sa aiba incredere in ea si sa ceara sprijin, de la toata lumea, inclusiv de la barbat. Avem tendinta atunci cand ne e frica sa ne izolam, ori tocmai atunci ar trebui sa cerem ajutor, sa fim in comunicare.

Sarcina aduce niste schimbari fiziologice/fizice, urmele raman pe corpul nostru – sani lasati, vergeturi, etc. Cum te poti impaca, dupa nastere, cu toate aceste semne ale maternitatii – ce ai observat tu ca functioneaza pentru cele pe care le-ai consiliat?

[Oana Stoianovici]  Te poti impaca acceptandu-le ca fiind semne ale experientei, ale unui nivel mai inalt de feminitate. Din pacate, traim intr-un timp in care a fi perfect inseamna a fi fara greseli fizice sau non-fizice, dar acest standard este deconectat de la realitate. Realitatea este ca trecerea prin viata lasa urme in mintea, sufletul nostru si acestea apar pe corpul nostru fizic. El fiind oglinda noastra. Ce functioneaza este sa faca sport, sa-si gestioneze dieta, oricate pofte ar aparea si sa aiba grija de tonusul lor, sa se hidrateze, in special inainte de nastere, prin bai si masaje si potiuni organice, prin care pielea sa respire, sa apeleze la tehnici de masaj de sani si exercitii de tonifiere pelviana. Daca iti masezi corpul si ai grija de el cu iubire, el raspunde si este foarte posibil sa nu existe urme. Acceptarea si iubirea sunt potiunile magice.

10 pasi pentru a-ti regasi feminitatea dupa nastere:

  1. Contacteaza o moasa si afla cum sa ai grija de tine si copilul tau si astfel sa te poti relaxa.
  2. Deleaga si implica oamenii de linga tine sa te sprijine cu copilul, pentru a avea momentele tale in care sa respiri
  3. Vorbeste cu un coach, terapeut sau participa la un workshop de sexualitate, feminitate. Sa te plangi prietenelor tale nu inlocuieste sprijinul specializat.
  4. Citeste carti care te conecteaza cu feminitatea ta. Exista literatura de specialitate, la un click distanta
  5. Scoate-te in oras singura la inceput o data pe saptamana, chiar daca iti petreci intalnirea dormind. Asta ajuta foarte mult sa te reconectezi cu tine separat de copil si barbat. In timp dupa ce te reechilibrezi poti sa-ti inviti barbatul la aceste intalniri
  6. Creaza-ti practici care sa te deschida catre simturile tale. Prin simturi si senzatii o femeie se conecteaza cu pasionalitatea si sexualitatea ei. Incearca sa traiesti prin simturile tale, ca o cale da te mentine senzuala
  7. Aloca-ti timp cu tine si practica tehnici de tonifiere a zonei pelviene. (vezi pe www.taospiral.com practica oului de jad)
  8. Inconjoara-te de femei intelepte si experimentate, care te pot intelege si sustine
  9. Explica-i barbatului prin ce treci si ia-ti timp sa il inveti despre maternintatea si feminitatea ta nou dobandita. Daca nu vorbesti cu el, nu are cum sa stie si, astel, sa se implice.
  10. Ai incredere in tine si da-ti voie sa faci greseli. Priveste-te cu compasiune si iubire.

 

Oana Stoianovici (coach și  lider transformațional) a studiat arta transformării în America timp de 7 ani, conducând programe transformaționale focusate pe leadership peste tot în lume.

În această perioadă a avut oportunitatea de a lucra cu peste 1000 de oameni și a experimenta foarte multe culturi. În ultimii 3 ani a studiat și a aprofundat practici și metode complementare celor invățate în primii 7 ani. Astfel, a ajuns să stăpânească procese de vindecare la nivel cuantic, terapii și metode de vindecare emoțională, practici și elemente de cunoaștere spirituală.  Astăzi oferă workshopuri transformaționale pentru activarea și vindecarea relației cu Copilul Interior și ritualuri de inițiere în Tainele Feminității Sacre. Vezi mai multe despre Oana Stoianovici pe pagina ei de facebook: www.facebook.com/oanastoianovici.ro

 

foto Shutterstock

Mai multe articole