Reguli de aur in alimentatie

Unele reguli de pe vremea bunicilor nostri nu mai sunt actuale, altele insa ar trebui respectate mai mult ca niciodata, in contextul frecventelor probleme digestive la copii.

Fereste-l de sare si zahar! – rinichii imaturi ai bebelusilor nu pot prelucra sarea la fel ca cei ai unui adult, iar zaharul nu ofera decat calorii goale nutritional vorbind si ii educa un gust pentru dulce, pentru care si asa copiii au o preferinta. Legumele si fructele contin cantitatile optime de zahar si sare, care nu se pierd daca le prelucram termic mai pu­­­tin. Adaosurile de orice fel – sare, piper, condimente – se folosesc in special cand alimentul ­­si-a pierdut savoarea proprie, prin prea multa prelucrare.

Nu evita grasimile! – copiii au nevoie de grasimi bune, ei nu sunt la cura de slabire. Cu excep­­­tia copiilor supraponderali, pentru care pediatrul va recomanda produse degresate (bran­­­­­­­­­­­­­­­­­­­zica de casa, iaurturi etc.), dupa 6-8 luni, cei mici pot consuma produse cu grasime de 2-3%. Grasimile nesaturate (ca cele din uleiul de masline) sau acizii grasi esentiali Omega 3 – continuti de somon si alti pesti grasi, dar si de varza, broccoli – trebuie sa existe in meniul celor mici, pentru o dezvoltare cat mai armonioasa.

Respecta orarul de masa! – copiii au nevoie de un program relativ fix de masa; chiar si mamicile care au fost adeptele alaptatului la cerere au putut observa ca cererea a avut loc cam la trei ore, acesta fiind intervalul  necesar pentru digestie.

Asadar, programul alimentar trebuie sa prevada la aceleasi ore, in fiecare zi, trei mese principale si doua-trei gustari (dar sanatoase – fasii de fructe si legume, o feliuta de branza, cereale integrale sau cativa biscuiti din faina integrala si cu seminte).

Copiii au meniu separat! –  oamenii in miniatura nu trebuie sa aiba acelasi meniu ca al adul­­­­­­­­­- ti­­­­lor, redus la scara. Copiii au, cel putin in primii ani de viata, alte nevoi nutritionale decat adultii. Doar pentru ca a implinit un an nu inseamna ca cel mic poate man­­­­­­­ca sarmale si cartofi pra­­jiti, cu ketchup!

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.

Mai multe articole