Reguli de siguranta, cand mergi cu copilul la plaja

Sezonul estival se apropie si, cat de curand, cei mici vor topai de bucurie pe plaja sau la strand. Exista insa o serie de reguli de siguranta, de la care n-ar trebui sa te abati, pentru a fi sigur ca ziua petrecuta la plaja va fi lipsita de incidente.

Verifica vremea si plaja din timp

Majoritatea oamenilor o fac deja, dar din alte considerente. Mai toata lumea are o aplicatie pentru vreme, prin care verifica daca va fi cald in ziua de plaja.
Putini sunt insa cei care verifica indexul UV pentru ziua respectiva, pentru a stii cat de periculos e pentru copilul lor sa petreaca un anume interval in soare.
Exista numeroase aplicatii care, pe langa temperaturi, risc de precipitatii si viteza vantului, informeaza si in privinta indexului UV, ai caror parametrii ii poti gasi mai jos, pentru a intelege ce inseamna.

Daca ai mai fost deja pe acea plaja, cu atat mai bine. Inseamnca ca cel mai probabil stii zonele in care sunt mai multe pietre sau scoici si cel mic se poate taia la picioare si care sunt zonele cu nisip fin.
Verifica insa ca acestea sunt tot acolo unde le-ai lasat anul trecut, deoarece plaja marii este un relief viu, ce se poate schimba de la an la an.

Nu uita sa reaplici crema de protectie SPF

Multi cred ca odata aplicata, crema protejeaza impotriva razelor nocive cat e ziua de lunga.
E nevoie de fapt sa o reaplici ori de cate ori iesi din apa, iar acelasi lucru e valabil si pentru copilul tau.

Siguranta alimentara la plaja

Nu ca ar fi mai bine sa cumperi mancare de la fel si fel de terase suspecte de pe plaja, sau chiar de la vanzatori ambulanti, dar nici sa vii cu copanul de pui in geanta dupa tine nu e cea mai grozava alegere.

Adu la plaja alimente pe care copilul tau le mananca, dar care nu sunt atat de perisabile precum carne, orez, piureuri ce se pot acri si alte asemenea.
Poti in schimb sa ii aduci un fruct, cereale sau nuci, sau chiar legume pe care le poate manca crude (de ex: poate rontai la un morcov pe plaja).

Hidratarea este esentiala

Desi plaja e plina de tentatii colorate si aromate, de sucuri si bauturi bogate in zahar si gheata, cand vine vorba de hidratare niciun lichid nu-i precum e apa.
Pentru a nu suferi din pricina consecintelor negative ale deshidratarii, da-i sa bea apa cat mai des.

Inotul si siguranta in apa

Aici lucrurile difera mult in functie de varsta copilului, de atitudinea lui fata de apa si in general, de cat de bun inotator e.

Regula „Apa pana la genunchi'

Daca vorbim de cei mici, multi parinti aplica regula „apa pana la genunchi'. Astfel, isi instruiesc copiii sa nu mearga in apa ce le depaseste genunchii, loc in care valurile, chiar de sunt, nu ii vor darama niciodata, mai ales daca stau in picioare.

In privinta copiilor mai mari, lucrurile stau putin diferit: ii poti invata sa nu mearga in apa mai adanca decat talia, de exemplu.

Oricum ar fi, inainte ca intreaga familie sa puna macar piciorul in apa, trebuie sa stiti exact care este culoarea steagului arborat de salvamari.

Iata semnificatia culorilor steagurilor arborate de salvamari:

  • Steag rosu-galben, simplu: Plaja supravegheata de salvamar

Aceasta e situatia ideala, in care marea e linistita si scaldatul e binevenit.

  • Steag rosu-galben, suplimentat de un al doilea steag galben: Atentie, pericol! Inotul recomandat doar celor experimentati
  • Steag rosu galben, suplimentat de un al doilea steag rosu: Interzis inotul!

Masuri de siguranta in apa

Invata-ti copilul, daca e trecut de varsta la care supravegherea lui indeaproape e esentiala, sa isi ia mereu un reper de pe plaja (o umbrela aparte, un copac din zare sau o cladire colorata), fata de care sa se raporteze si sa stie mereu sa se intoarca la umbrela familiei.

Invata-l sa stea in apa pe langa alti copii sau adulti, sa nu se indeparteze.

Sansele sunt ca, daca pustiul tau se sperie sau se ingrijoreaza, ca nu va mai gaseste, un adult (ideal o alta mama) il va ajuta sa se indrepte catre mal si sa isi regaseasca familia.

Meduzele nu sunt jucarii

Daca sunt vii, sunt periculoase, deoarece veninul lor inteapa ingrozitor de tare.
Chiar daca sunt moarte, meduzele tot pot sa piste destul de bine, motiv pentru care cel mai bine este sa iti inveti copilul sa lase meduzele in pace.

Invata-l sa nu inoate contra curentului

Uneori, la reflux, daca cel mic incearca sa inoate si sa se intoarca spre familie, va observa ca marea l-a mutat cativa metri buni.
S-ar putea panica si poate incepe sa inoate cu disperare, ori aceasta e o idee tare proasta: curentii marini sunt periculosi tocmai din acest motiv, epuizeaza chiar si pe cei care stiu sa inoate.
Cel mai bine, in aceasta situatie, invata-ti copilul sa mearga paralel cu plaja, pana cand nu mai simte curentul ce il trage inspre larg.

Sursa: fractuslearning.com

Mai multe articole