Relatia cu bebe. Ce puteti face in doi

Album de familie – Incepe sa-i faci cunostinta cu familia! Dupa primele saptamani, toate rudele si prietenii vor dori sa-l vada. Poti sa faci o avanpremiera la aceste evenimente si intr-o zi sa-i arati filmarea din ziua nuntii voastre. Va fi uimit sa-i descopere pe mami si pe tati pe ecranul televizoruluui, sa o vada pe buni, sa-l recunoasca pe tataie in costum si cu cravata si sa va vada alaturi de prietenii pe care, ulterior, cand va vor trece pragul, ii va recunoaste si el (din cateva incercari). Implica-l in viata familiei voastre!

Fiti creativi – Faceti impreuna o vizita intr-un magazin de tesaturi. Precis vei vedea ceva care te va inspira pentru un proiect creativ, pe care il puteti realiza imrepuna – ma rog, tu vei face munca, si el va beneficia de rezultat, de obiectul creat de tine pentru el. Poate fi vorba despre un sac cu buzunarase pentru jucarioarele lui, un animalut din carpe – orice.

Amintire si arta… Exista niste truse care contin o punguta cu ipsos si un cadru anume – de obicei, ase­ma­nator unei rame foto, din lemn, in care poti pune „aluatul respectiv si in care poti pastra o amprenta a bebelusului. Exista mai multe variante – poti imprima conturul mainii sau pe cel al piciorului si, cu un betigas, poti scrie data cand ati facut „captura respectiva. Puteti lua cate un kit din acesta pentru fiecare an si sa pastrati amprentele dintr-o zi anume a fiecarui an – ziua lui de nastere, de exemplu.

Vizita la Zoo – ti se pare ca este prea mic sa inteleaga ceva, dar vei fi surprinsa. Du-l in vizita la Zoo si ia cu tine si o carte cu animalele pe care le veti vedea. Arata-i anima­le­le vii, si apoi pe cele din poze si citeste-i cate ceva despre fiecare. Va fi incantat.

Album de familie – fiecare zi poate fi o amintire. Primul zambet, prima rostogolire, primul cuvant – unele dintre aceste momente pot fi surprinse in imagini, pe care le poti pastra apoi intr-un album special, dedicat primului an din viata bebelusului tau. Exista variante si in comert sau poti crea tu un album personalizat, in care sa pastrezi, eventual, bratara de la maternitate sau cateva suvite din parul lui.

Ora de muzica – Muzica are o mare influenta in dezvoltarea psihoemotionala a copilului, se stie. De ce nu ati face experienta si mai placuta? O jumatate de ora de auditie muzicala, o ora de dans pot fi o amintire placuta pentru bebelus. Conditia este sa nu dai volumul prea tare si sa nu-l agiti. Alterneaza ritmurile, eventual, ia-l in brate si dansati impreuna. Canta-i, observa-i reactiile – manifestare a gusturilor lui deja prezente, chiar la o varsta atat de frageda. Noteaza ce-l linisteste – iti va fi de folos.

O baita in doi – Poate fi o experienta foarte placuta si pentru bebe, si pentru mama, dar se impun niste precautii. In primul rand, mama sa fie complet sanatoasa… Apoi, apa din cada sa nu depaseas­ca un anumit nivel, pentru ca bebelusul sa fie in siguranta si, ca o precautie in plus, cel mic sa fie tinut la pieptul tau. Daca ai o retinere in a intra in cada cu el, poti sa-i faci doar lui baita, asa, in mijlocul zilei, doar pentru distractie. Va fi surprins sa vada ca se schimba ritualul (el e obisnuit cu baia de seara) si va intele­ge ca e vorba de rasfat.
 

Mai multe articole