Rețetă rapidă de turtă dulce fără zahăr

Christmas cookies

Turta dulce este ideală pentru masa de Crăciun sau de Revelion și nu numai. Tăiată în forme de usruleți, floricele, steluțe sau brazi, poate fi foarte interesantă pentru micuți. Iar dacă o facem fără zahăr cu atât mai bine.

Rețeta de turtă dulce este un foarte simplă și rapidă și nu are cum să nu-i iasă nici măcar unui începător în ale bucătăriei.

În plus, poate fi o activitate minunată și creativă pe care o puteți face împreună cu copiii.

Ingrediente:

  • 600 de grame de făină
  • 200 de g de unt la temperatura camerei
  • 9-10 linguri de miere
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de bicarbonat
  • 1 și 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1 linguriță de ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate

Untul și mierea se amestecă într-un vas și peste ele se adaugă ouăle bătute un minut cu furculița. Se amestecă toate până se omogenizează. Într-un alt vas se amestecă 500 de g făină cu bicarbonatul și mirodeniile. Apoi acestea se amestecă și ele cu untul, mierea și ouăle până se obține un aluat omogen. Apoi, dacă e prea moale sau prea lipicios mai puneți puțină făină. Și gata aluatul de turtă dulce.

Bucătarii pricepuți spun că pentru a ieși mai netedă la suprafață și mai puțin poroasă este bine să lăsăm aluatul câteva ore la frigider înainte, însă turta dulce iese gustoasă și fără a sta aluatul la frigider.

Aluatul se întinde pe masa de lucru și se taie în diverse forme. Apoi, acestea se pun într-o tavă tapată cu hârtie de copt la cuptorul încins la 190 de grade, unde nu le lăsăm mai mult de 5-10 minute, până se coc pe fund. Chiar dacă par încă nefăcute la suprafață se vor întări când se răcesc. Dacă le lăsăm mai mult la cuptor ar putea să fie prea tari sau amărui.

După ce se răcesc, dacă vrem,  le putem orna și desena cu creioane speciale care se găsesc în comerț sau putem face noi decorul din albuș de ou amestecat cu zahăr și, eventual colorant. Simple sunt însă mai sănătoase.

Text: Alina Serea

Mai multe articole