Saptamana 22

Ce face micutul
Copilul tau este inca mic, dar bine structurat. Are acum pleoape si are si sprancene. Ochii s-au format complet, dar irisul n-are inca o culoare bine definita.

Daca este baiat, testiculele au inceput sa coboare din zona pelviana. Daca este fetita, uterul si ovarele ei s-au format deja.

Se formeaza papilele gustative. Terminatiile nervoase sunt suficient de bine formate incat micutul sa experimenteze simtul tactil, ceea ce il face sa savureze, in sfarsit, suptul degetului.

Dupa miscarile pe care le face, se pare ca a inceput sa-si exploreze fata si corpul cu mainile.

Pielea lui e cam zbarcita acum pentru ca trebuie sa mai creasca in ea.

Cat de mare este copilasul tau? In lungime, are aproximativ 23 cm, iar in greutate, cam 400 g.

Ce face mama
Fundul uterului tau „s-a cocotat’ cu 1-2 centimetri deasupra ombilicului.
Pe masura ce „bagajul’ creste in fata, s-ar putea sa-ti solicite coloana vertebrala si sa-ti dea ceva dureri de spate.

In cazul sarcinii multiple, dar nu numai
Se poate sa te trezesti in toiul noptii cu spectaculoase contracturi, crampe musculare, carcei. Nu este chiar atat de grav pe cat de neplacut.

Ele indica o carenta de magneziu si aici ai de discutat cu medicul care iti va suplimenta aportul din acest mineral. Ca remediu imediat, incearca sa te ridici si sa faci cativa pasi apasati prin camera sau maseaza energic zona contractata.

Daca nu s-a intamplat deja, zilele acestea s-ar putea sa simti contractii neregulate si nedureroase. Nu te speria, uterul tau face repetitii pentru nastere. Acestea sunt normale. Se numesc contractiile Braxton Hicks, dupa numele medicului englez John Braxton Hicks care le-a descris pentru prima data in 1872. (Si noi abia acum iti spunem!).

Daca aceste contractii te sacaie, mai schimba-ti pozitia. Daca devin mai intense, dureroase, si mai frecvente de 4 pe ora, nu e-n regula, mergi la doctor pentru ca s-ar putea sa fie necesar un tratament adecvat.

Ce trebuie sa faca mama
Asadar, este posibil sa simti contractii, presiune marita in zona pelviana, dureri de spate, sau sa constati o crestere cantitativa a secretiei vaginale. In anumite limite, este normal.

Dar daca exista suspiciuni de travaliu prematur, vei fi examinata amanuntit. Un test utilizat acum si la nou este cel al fibronectinei fetale (fFN). Acest test urmareste analizarea lichidului cervical si a celui vaginal pentru a detecta prezenta unei proteine care favorizeaza atasarea sacului amniotic de mucoasa uterina.

O valoare crescuta a fibronectinei fetale indica faptul ca acest adeziv se dezintegreaza. Daca sarcina nu este ajunsa la termen, medicii vor interveni pentru a stopa procesul.

Important! Orice ar fi, nu ezita sa apelezi la medic. Chiar daca este o alarma falsa, n-o sa te certe nimeni ca te-ai panicat. Medicul asteapta de la tine maxima atentie si responsabilitate.

Ca sa-ti fie mai usor:

Durerile de spate le poti rezolva – ceea ce este recomandat in orice situatie, dar mai ales in timpul unei sarcini avansate – alternand des pozitia asezata cu scurtele plimbari.

De asemenea, cauta sa nu porti tocuri inalte, dar nici patofii cu talpa absolut dreapta. O talpa usor mai inalta in spate – 2-3 cm – este exact ceea ce-ti trebuie. Fa pauze in care sa executi miscari de extensie a bratelor si a spatelui.

Ce poate sa faca tata
Daca va puneti problema numelui pe care-l veti da copilului si nu pareti sa ajungeti la un numitor comun, procedati separat, apoi mediati.

Faceti fiecare, independent, cate o lista de nume pentru o fata si cate una pentru un baiat (in caz ca nu stiti inca sexul copilului).

Schimbati listele intre voi si, tot separat, incepeti sa eliminati. Trebuie sa ramana ceva pe ambele liste. Apoi le puteti combina cate doua, daca aveti intentia sa dati doua prenume copilului vostru.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole