Saptamana 5 de sarcina

In saptamana 5 de sarcina, copilul tău măsoară 5-6 mm. Inimioara îi bate ritmic. Placenta incepe sa se formeze. Ochii, urechile şi chiar scheletul încep să se profileze. Ai deja emoţii? Iată ce alte noutăţi aduce saptamana 5 de sarcina:

Ce face embrionul in saptamana 5 de sarcina

Structura embrionului se clarifica tot mai mult. Se formeaza tubul neural, care, in final, va deveni creier si maduva spinarii.

Un nod aflat in centrul embrionului, inima copilului tau, are, deja, batai ritmice. Placenta incepe sa se formeze. Aceasta are un rol complex.

Pede o parte, prin ea se transfera oxigenul si substantele hranitoare de la mama la fat si substantele reziduale de la fat la mama, iar pe de alta parte, produce produce anumiti hormoni cum este, spre exemplu, estrogenul care inhiba productia de ovule si ovulatia.

Ochii, urechile si chiar scheletul incep sa se profileze.

Cat de mare este copilul tau? Este inca mic, dar la sfarsitul acestei saptamani va masura cam 6 mm.

Ce face mama in saptamana 5 de sarcina

Sanii isi maresc volumul si sunt tot mai sensibili. Glandele mamare se multiplica si se pregatesc de pe acum sa-si faca datoria.
S-ar putea sa-ti fie tot timpul foame, chiar daca dimineata simti greata.

Uterul in crestere incepe, deja, sa preseze vezica urinara, asa ca vei simti nevoia sa mergi la baie mai des ca de obicei.

Aceste simptome pot varia in intensitate de la o mama la alta, dar si de la o sarcina la alta.

In cazul sarcinilor multiple:
Pofta de mancare va fi chiar remarcabila, pentru ca ai nevoie de si mai multe calorii suplimentare decat in cazul unei sarcini simple.

Oboseala poate, de asemenea, sa fie mai accentuata. Ce e de facut? Odihneste-te si mananca!

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 5 de sarcina

Greata ar trebui sa apara putin mai tarziu. In orice caz, ar trebui sa fie trecatoare. Daca, insa, devine persistenta si greu de suportant, daca duce cu regularitate la voma sau daca se prelungeste dincolo de saptamana a 20-a, apeleaza la medicul ginecolog.

Ar putea fi o sarcina toxica (hyperemesis gravidarum) si nu este normal sa suporti o stare care poate fi mult ameliorata prin tratament, regim alimentar si consiliere.

Chiar daca greata nu-ti creeaza probleme, va trebui, totusi, sa urmezi niste reguli alimentare pentru a evita unele boli cu transmitere materno-fetala.

Dintre acestea, este suficient sa amintim listerioza, provocata de bacilul specific si care se transmite de la animal la om, mai ales prin lapte, si toxomoplasmoza, provocata de un parazit dobandit prin consumul de carne cruda sau insuficient gatita.

Daca adultii si chiar copiii infectati dezvolta imunitate, in cazul dobandirii acestor boli de catre mama, in perioada sarcinii, consecintele pot fi dintre cele mai grave pentru copil (produsul de conceptie).

Daca inaintea sarcinii, prin testele specifice, nu s-a evidentiat ca ai imunitate pentru infectia cu toxoplasma, CMV (citomegalovirus) si rubeola, trebuie sa mai repeti testarile si de-a lungul sarcinii.

Iata cateva alimente pe care este bine sa le eviti:

  • branzeturile moi, ca feta, Camembert, brie, branzeturile cu mucegai;
  • laptele nepasteurizat;
  • carnea cruda sau insuficient gatita, inclusiv crenvurstii si mezelurile;
  • ouale crude sau alimentele care contin ou crud, inclusiv maioneza sau tiramisu;
  • fructele de mare si pestele crud;
  • pateul.

Toxoplasmoza poate fi transmisa si prin nisipul din litiera pisicii, asa ca roaga pe altcineva sa schimbe nisipul in perioada sarcinii.

Daca inca nu ti-ai ales medicul obtetrician, e timpul sa iei o hotarare!

Ca sa-ti fie mai usor:
Nu-ti chinui sanii cu sutienele tale a caror masura nu mai corespunde realitatii! Cumpara-ti macar unul nou – in curand va trebui sa-l schimbi si pe acesta – mai lejer, mai moale si neaparat din bumbac.

Poate te intrebi cat de mult vei lua in greutate in timpul sarcinii. Se apreciaza ca este normal ca, pana la sfarsitul sarcinii, sa cantaresti mai mult cu 11 pana la 16 kg.

Daca inainte de sarcina aveai sub greutatea normala, este bine sa „aspiri’ catre limita maxima. Daca, dimpotriva, erai supraponderala, ar fi bine sa ai grija, sa ramai mai catre limita minima. In principiu, pentru o crestere in greutate medie, de 13 kg, surplusul se distribuie astfel:

Copilul – 3,5 kg
Uterul – 1 kg
Placenta – 07 kg
Sanii – 2 kg (!)
Sange si alte fluide – 3,6 kg
Tesut gras – 3,2 kg

In cazul unei sarcini multiple:
Cresterea in greutate poate sa fie cu circa 40% mai mare decat in cazul unei sarcini simple.

Ce poate sa faca tata in saptamana 5 de sarcina

Mama s-ar putea sa fie putin irascibila. N-o lua personal. Uite cat de mult scrie la rubrica ei in acesta saptamana!

Ajut-o din proprie initiativa cu cate ceva, cum ar fi sa duci gunoiul sau sa aspiri covorul. Si, poate, la sfarsitul saptamanii, marcati cumva evenimentul confirmarii sarcinii. O sa aprecieze cu siguranta.

In saptamana 5 de sarcina, greata nu ar trebui sa-si faca simtita prezenta. Daca, totusi, acest lucru se intampla si e greu de suportat, discuta cu medicul ginecolog.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole