Acum, cand esti gravida, doresti, probabil,
sa ai grija de tine pentru a-l ocroti pe micutul din pantece.
O preocupare esentiala este legata de ceea ce introduci in corp;
in afara de hrana si bauturi, acest lucru poate insemna medicamente sau fumat.
insarcinate, pentru ca pot dauna fatului. Daca trebuie sa faci un vaccin, daca pleci intr-o calatorie, spune-i medicului ca esti insarcinata.
- Unele femei se tem sa ia orice fel de medicamente in timpul sarcinii, ca sa nu dauneze copilului. Multe medicamente sunt sigure in sarcina, dar e bine sa discuti cu medicul, daca se poate chiar la primul control prenatal, despre ce tipuri de medicamente pot fi luate in urmatoarele noua luni.
- Daca iei medicamente pentru o afectiune cum ar fi hipertensiune sau probleme ale tiroidei, probabil va trebui sa continui sa le iei in timpul sarcinii. Intreruperea tratamentului medicamentos al unei boli cronice va expune de multe ori pe tine si pe copil unor riscuri mai mari decat orice efect secundar al medicamentului. Asigura-te ca discuti dozarea medicamentelor cu medicul de indata ce ai aflat ca esti insarcinata.
- Fumatul in timpul sarcinii inseamna (si) expunerea copilului la pericole foarte grave. Nicotina din fumul de tigara reduce fluxul de sange spre copil, in timp ce monoxidul de carbon scade cantitatea de oxigen din sange. Drept rezultat, exista probabilitatea crescuta de a avea copii cu o greutate mica la nastere. Este probabil, de asemenea, ca acesti copii sa aiba probleme de dezvoltare. Fumatul in timpul sarcinii este asociat unui risc mai mare de complicatii, cum ar fi avortul, nasterea prematura, placenta praevia, distrugerea placentara si ruptura membranelor inainte de termen. Studiile au aratat ca fumatul in timpul sarcinii poate fi asociat chiar cu sindromul mortii subite a copilului, dupa nastere. Tatii care fumeaza pun, de asemenea, in pericol sanatatea copilului lor. Riscul aparitiei problemelor respiratorii si sindromului mortii subite este crescut.
Atentie la pericolele zilnice! Si tu, si copilul tau puteti fi afectati de poluare si de chimicalele din produsele de uz curent, asa ca ar trebui sa incerci sa pastrezi un mediu cat mai sanatos atat la serviciu, cat si acasa.

- Daca esti nerabdatoare sa decorezi camera copilului, incearca sa nu o faci in ultimele saptamani de sarcina sau roaga pe altcineva sa zugraveasca. Femeile insarcinate trebuie sa evite expunerea la vopseluri, care ar putea contine plumb, si la unele vopseluri cu latex, care ar putea contine mercur.
- Contactul intamplator cu un insecticid nu vatama copilul. Este daunatoare expunerea repetata la o substanta chimica, in timp. Nivelurile ridicate de expunere sunt asociate cu malformatii de la nastere. Incearca sa eviti spray-urile si foloseste alternative nechimice.
- Multe femei insarcinate se intreaba daca animalele de companie reprezinta un risc pentru sarcina. Chiar daca golden retrieverul iti sare pe burta din cand in cand, este putin probabil ca acest lucru sa va dauneze, tie sau copilului. Animalul care reprezinta un risc este pisica; pisicile care ies pe afara pot fi purtatoare ale unei infectii rare, toxoplasmoza, in timp ce pisicile tinute in casa pot lua acest parazit din carnea contaminata.
Studiile au aratat ca femeile insarcinate, a caror temperatura corporala creste la peste 38,9ºC pentru mai mult de 10 minute in timpul primelor sapte saptamani de sarcina, prezinta un risc mai ridicat de pierdere a sarcinii sau de a avea copii cu probleme neurologice. Din acest motiv, este vital sa eviti supraincalzirea atunci cand esti insarcinata. Totusi, dupa primul trimestru, baile ocazionale in jacuzzi, sauna si camera cu aburi pentru mai putin de 10 minute nu ar trebui sa provoace probleme.
Adaptarea
programului
Vorbeste cu angajatorul cat mai curand dupa ce ai aflat ca esti insarcinata, pentru a vedea cum iti poate fi cat mai usor la serviciu. Daca se poate, fa-ti un program mai flexibil, pentru a nu fi afectata de oboseala sau de greturile matinale. Fa-ti timp si pentru controalele prenatale. Daca serviciul este foarte solicitant din punct de vedere fizic, medicul te va sfatui sa faci schimbari radicale. Daca lucrezi multe ore in picioare sau cu materiale periculoase, ai dreptul sa ii ceri angajatorului sa iti aduca un ajutor sau sa iti dea alte indatoriri.
- Daca lucrezi intr-un loc foarte cald, cum ar fi o bucatarie, cere sa fii mutata in alt post – caldura ii poate dauna copilului.
- Daca lucrezi la computer, fa des pauze ca sa te ridici si sa te misti.
Cu exceptia catorva profesii mai solicitante, este cat se poate de sigur pentru majoritatea femeilor insarcinate sa continue sa lucreze.
Cum decizi cand sa te opresti
La controalele prenatale, discuta cu medicul activitatea pe care o faci. Daca sarcina evolueaza fara complicatii, nu exista nici un motiv medical de intrerupere a serviciului pana la nastere. Desi cele mai multe femei se simt prea epuizate pentru a mai continua sa lucreze dupa ce au intrat in luna a opta, decizia de a intrerupe serviciul este una personala. Unele femei se simt bine daca isi pas-treaza activitatea zilnica; altele simt nevoia sa se opreasca in ultimul trimestru. Daca simti nevoia sa intrerupi serviciul mai devreme decat ai planuit initial, discuta cu angajatorul daca nu ai putea lucra un program redus in ultimele saptamani de sarcina. Uneori, in timpul sarcinii, apar complicatii in urma carora este indicat sa reduci efortul sau sa incetezi complet serviciul. De exemplu, daca ai hipertensiune sau daca sunt probleme in cresterea copilului, medicul iti poate recomanda sa intrerupi serviciul.
Cum poti sa reduci stresul
Graba de a termina lucrul la timp, apropierea termenelor-limita sau lucrul pana tarziu pot agrava simptomele sarcinii, facandu-te sa te simti obosita. Desi este posibil sa nu poti face prea mult pentru a reduce stresul inerent serviciului – de exemplu, nu poti schimba termenele-limita sau evita reclamatiile clientilor –, totusi poti sa iti schimbi atitudinea fata de serviciu. Nu uita ca pe primul loc este copilul, iar pentru binele copilului, dar si pentru binele tau, incearca sa elimini stresul suplimentar. De exemplu, deleaga sarcinile cat mai des posibil si invata sa spui „nu cand ti se cere sa lucrezi peste program, sa calatoresti prea mult sau sa fii excesiv de serviabila. Fa multe pauze in timpul zilei, plimbandu-te si intinzandu-te, daca stai mult timp la birou, sau asezandu-te cu picioarele ridicate, in cazul in care serviciul presupune sa stai mult in picioare.
Faptul ca esti insarcinata nu inseamna ca trebuie sa stai in casa, in puf, pentru a te proteja. Daca sarcina evo-lueaza normal, poti calatori.
Cand poti sa calatoresti in siguranta?
Una dintre intrebarile-cheie este cand e sigur sa calatoresti. In general, cel mai bine este sa calatoresti in mijlocul celui de-al doilea trimestru, intre saptamanile 18 si 24, cand riscul de avort sau nastere prematura este scazut. v Puseele de diaree in timpul calatoriilor sunt o problema destul de frecventa. Desi nu este o boala grava in sine, te poate deshidrata, ceea ce poate duce la oboseala, lesin, contractii si poate reduce afluxul de sange catre copil. In caz de diaree, bea multe lichide si mergi la medic. v Poate fi greu de gasit o farmacie cand calatoresti, asa ca ia cu tine medicamentele de care crezi 
ca ai putea avea nevoie, dupa ce ai verificat cu medicul daca le poti lua in sarcina.
Poarta centura de siguranta!
Calatoria cu masina nu prezinta riscuri suplimentare in timpul sarcinii, cu exceptia faptului ca stai pe scaun prea mult timp. In calatoriile lungi, fa popasuri din doua in doua ore si mergi putin pe jos. Poarta mereu centura de siguranta in timpul sarcinii (ajusteaz-o astfel incat cureaua de jos sa fie sub burta, nu deasupra ei, iar cureaua de pe umar sa fie in pozitia obisnuita); centura nu ii va face rau copilului, chiar daca esti implicata intr-un accident. Lichidul amniotic care inconjoara copilul amortizeaza stransoarea centurii de siguranta.
Zborul cu avionul te poate deshidrata – umiditatea relativa a aerului din avion este, de obicei, mai mica decat cea din Sahara.
Planuiesti o calatorie cu avionul?
- Intinde-ti picioarele – ridica-te de pe scaun din cand in cand, in timpul zborurilor mai lungi, si plimba-te prin avion. Sederea prelungita poate ingreuna circulatia sangelui in picioare. Mersul restabileste circulatia si ajuta la prevenirea trombozei.
- Stai la margine – incearca sa iti rezervi un loc la margine, astfel incant sa nu iti faci griji ca il deranjezi pe vecin atunci cand trebuie sa te ridici de pe scaun sa mergi la toaleta.
Copyright © 2011, Editura Litera pentru versiunea In limba romana www.litera.ro