Semnele din nastere

Multi copii se nasc cu unele pete pe corp, de culori si forme diferite. Inainte de a intra in panica, citreste despre aceste pete si despre cum afecteaza ele copilul.

1. Pete de culoare rosie. Multi copii au la nastere o pata sau mai multe de culoare rosie. Acestea pot aparea pe ceafa (muscaturi de barza’), deasupra pleoapelor (sarutul ingerilor’) sau intre spancene.

Aceste pete sunt mici vase de sange care au aparut datoriat expunerii la hormonii mamei in perioada intrauterina. Majoritatea dispar in timp, desi cele de pe ceafa pot persista mai mult decat celelalte.

2. Pete de culoare rosu-purpuriu. Aceste pete pot aparea pe tample, pe obraji sau pe alte parti ale corpului. Unele dintre acestea dispar in timp, mai ales cele de culoare mai deschisa, insa unele sunt persistente. Pentru acestea se folosesc tratamente cu laser.

3. Pete de tip mongoloid. Acestea sunt portiuni albastre pe pielea copiilor cu ten inchis. Apar de obicei in jurul feselor, dar pot aparea si in alte zone. Acestea reprezinta niste zone unde pigmentii sunt concentrati in stratul de suprafata al pielii. Petele dispar in primii 2 ani de viata.

4. Semne de culoarea capsunei. Aceste semne reprezinta cresteri ale unor vase de sange foarte mici (capilare) care nu sunt conectate cu restul sistemului vascular al organismului. De obice acestea apar ca zone pale, dar cu timpul se schimba si isi intensifica culoarea, devenind rosu-inchis, si aratand ca o bucata e capsuna. Atunci cand apar sunt de dimensiuni mici, marindu-si treptat dimensiunile, timp de aproape un an, apoi se opresc.

Aceste semne dispar singure, fara sa fie necesar vreun tratament. Jumatate din ele dispar pana la 5 ani, 70% dispar pana la 7 ani, iar 90% pana la 9 ani. Unele semne pot chiar sa sangereze usor.

Multi parinti insa nu au rabdarea necesara pentru a lasa aceste pete sa se vindece de la sine si apeleaza la operatii estetice. Unele dintre acestea lasa cicatrici, insa operatiile cu laser sunt mult mai eficiente si nu lasa semne.

5. Hemangioamele cavernoase. Acestea sunt semne mari albastre si rosii, care apar datorita unor vene dilatate profund in piele. Acestea nu dispar intotdeauna de la sine si uneori trebuie inlaturate daca sunt inestetice sau sunt intr-un loc periculos, cum ar fi langa trahee.

6. Alunitele. Acestea pot fi de toate diemnsiunile, nete sau cu par. Toate trebuie controlate de medic, mai ales daca incep sa creasca sau sa-si schimbe culoarea. Majoritatea sunt benigne, dar unele se pot transforma in forme canceroase mai tarziu. Acestea pot fi indepartate chirurgical daca sunt potential periculoase, inestetice sau se irita la contactul cu hainele.

Alte probleme ale pielii:
1. Albastrirea pielii. Mainile si picioarele multor nou nascuti au o culoare albastruie. Acest lucru poarta denumirea de acrocianoza si se intampla atunci cand vasele de sange se contracta, cand membrele sunt putin reci.

Unii copii, cei cu ten mai deschis, au uneori pete albastrui pe tot corpul. Acest fenomen nu este ingrijorator si dispare pe masura ce copilul creste.
Daca albastrirea corpului apare in combinatie cu dificultati de respiratie sau alte semne de boala, consultati imediat medicul.

2. Icterul. Este o nuantare in galben a pielii nou nascutului. Aceasta se datoreaza substantei numita bilirubina, care se formeaza atunci cand se sparg celulele rosii din sange. De obicei, bilirubina este preluata de ficat si apoi eliminata. Icterul este mai evident atunci cand grupa sanguina a mamei si cea a copilului sunt diferite.

In cazurile in care icterul persista un timp mai indelungat este posibil sa fie vorba despre o problema a ficatului. In acest caz, consultati medicul pediatru.

Text: Dana Puscoci; Sursa: Ingrijirea copilului si a sugarului’, Ed. All
Foto: Dreamstime.
 

Mai multe articole