Solutia de rezerva: laptele praf

Beneficiile alimentatiei la san sunt nenumarate si cunoscute de toata lumea. Uneori, insa, din motive personale sau medicale, mamicile sunt in situatia de a renunta la alimentatia la san.

Daca dintr-un motiv sau altul se renunta la alaptatul la san, o solutie alternativa este o formula de lapte praf adaptata. Nu numai ca nu contine unele substante necesare cresterii si dezvoltarii copilului in primul an de viata, dar ii poate pune in pericol sanatatea. Compozitia laptelui matern este mult mai bine cunoscuta astazi.

Realizarea unui continut identic sub forma unei formule de lapte praf este imposibila, dar s-a reusit obtinerea unei compozitii apropiate. Unele dintre cele mai importante modificari sunt inlocuirea lipidelor animale cu lipide de provenienta vegetala, cu acizi grasi esentiali polinesaturati esentiali pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos. Lipidele aduc aproximativ 45% din aportul caloric.

Continutul in proteine este modificat pentru imbunatatirea digestiei: raport albumina/cazeina in favoarea albuminei. Aportul de glucide se realizeaza in principal prin lactoza din laptele matern.

Calitatile laptelui praf
Raportul calciu/fosfor optimizat pentru o absorbtie mai buna a calciului, imbogatirea cu fier si adaosul de vitamina C, continutul scazut de sare, adaosul de minerale si vitamine, taurina si carnitina sunt alte cateva modificari ce apropie formulele de lapte praf de alimentatia la san.

Exista formule standard care pot fi administrate bebelusilor sanatosi, nascuti la termen, de la nastere pana la varsta de un an, cand se poate introduce in alimentatie laptele de vaca; exista formule adaptate pentru primele luni de viata (varsta I) si formule de continuare (varsta a II-a, peste patru – sase luni). Special pentru copiii nascuti inainte de termen au fost create formule speciale ce pot fi date pana la o greutate de patru – cinci kg.

Sugarii cu probleme
Sugarii cu probleme pot beneficia de lapte praf adaptat situatiilor: pentru cei cu istoric familial de alergii, alergie la proteinele laptelui de vaca, tulburari de digestie si absorbtie – formulele cu proteine din zer partial hidrolizate (Nan H.A., Humana H.A. si altele).

Laptele praf cu continut redus/fara lactoza este pentru cei care au trecut printr-un episod diareic sau boli insotite de tulburari de absorbtie intestinala sau malnutritie (NAN fara lactoza, Humana H, Milupa NH-25 si altele). Exista formule pentru boli cronice cu afectarea digestiei si absorbtiei intestinale.

Reguli de igiena
Laptele praf este preparat steril. Biberonul si tetina trebuie si ele sterilizate inaintea fiecarei mese. Fie prin fierbere, 25 – 30 minute, fie cu ajutorul solutiilor de sterilizat la rece, fie cu ajutorul sterilizatoarelor speciale pentru biberoane. Spala-te pe maini inainte de a incepe sa prepari masa. Spala bine biberonul si tetina dupa fiecare utilizare, nu trebuie sa ramana resturi de lapte uscat, care reprezinta un mediu de cultura pentru microbi.

Avantaj: tu Daca tot nu a fost posibila alimentatia la san, speculeaza la maxim avantajele alimentatiei artificiale: invata-ti partenerul si pe ceilalti care te ajuta sa prepare corect laptele. Vei avea o mai mare libertate de miscare. Digestia pentru formulele de lapte praf este ceva mai lenta decat in cazul alimentatiei la san. Timpul intre doua mese va fi ceva mai lung si apuci sa faci cate ceva treaba prin casa sau sa te odihnesti.

Alte reguli
Pastrat la frigider, biberonul cu lapte praf poate fi folosit dupa maxim 24 de ore. Decat sa incalzesti laptele la cuptorul cu microunde mai bine il tii cateva minute intr-un vas sau sub jet de apa calda. Orificiul tetinei nu trebuie sa permita curgerea unui flux prea mare de lapte (se ineaca), dar nici un flux prea mic (bebelusul suge cu efort). Poti cumpara tetine pe grupe de varsta, ba chiar si biberoane cu tetine cu flux reglabil. Alegerea este a ta.

Cum se pastreaza?
Dupa deschiderea unei pungi de lapte praf, aceasta trebuie bine inchisa intre doua utilizari. Se va pastra intr-un loc rece si uscat, dar nu la frigider. Pe fiecare cutie este inscris cate zile poate fi utilizata de la deschidere. Citeste oricum toate informatiile de pe cutia de lapte praf inainte de a incepe prepararea laptelui si asigura-te inca o data ca e o formula potrivita pentru copilul tau.

Verifica data pana la care e valabil si nu folosi, sub nicio forma, lapte aproape de data de expirare. Trebuie sa stii mereu cam cata pudra mai ai in cutie. E neplacut sa te trezesti la miezul noptii ca trebuie sa gasesti o farmacie deschisa.

Cum se prepara?
Pune cantitatile de apa si pudra indicate pe cutie. Biberonul trebuie sa aiba marcaje clare ce indica volumul. Un lapte prea diluat sau prea concentrat poate afecta cresterea bebelusului sau poate duce la suprasolicitarea rinichiului, la tulburari digestive sau metabolice.

Foloseste apa fiarta si racita. Verifica temperatura laptelui preparat cu cateva picaturi pe zona de piele mai sensibila de pe zona anterioara a antebratului. Laptele praf preparat care a stat mai mult de o ora la temperatura camerei trebuie aruncat.

Text: Dr. Alexandra Cozinov, medic specialist neonatolog, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Mai multe articole