Sterilitatea – un „blocaj” ce poate fi depasit

Statisticile arata ca un cuplu din zece are probleme legate de sterilitate. Afla ce cauzeaza sterilitatea, ce inseamna fecundatie in vitro sau reproducere asistata, dar si cat costa aceste proceduri.

Specialistii sustin ca din ce in ce mai multi barbati au probleme de sterilitate, iar asta se intampla la nivel mondial. Prejudecata care persista in societatea romaneasca este aceea ca femeia trebuie sa mearga in primul rand la medic, iar daca la ea nu se descopera o cauza de sterilitate, atunci poate merge si barbatul.

Analiza care ofera cele mai multe indicii despre starea fertilitatii unui barbat este spermograma. In cadrul acestei analize se cauta mai multi parametri, si anume: numarul de spermatozoizi/ml, vitalitatea, mobilitatea, morfologia lor etc., indicatori ce pot orienta catre o investigatie mai aprofundata daca medicul o considera necesara.

Daca acum 30 ani o spermograma era considerata drept normala la un numar de 60-80 milioane spermatozoizi/ml, in urma cu 20 ani s-a ajuns sa se considere normal un numar de 40 milioane/ml, iar acum medicii se „multumesc cu doar 20 milioane/ml. Aceste constatari sunt facute la nivel mondial, iar principalul factor responsabil de aceasta scadere ar putea fi legat de mediu.

In timp ce sterilitatea feminina se mai poate trata, cea masculina, daca este reala si profunda, este greu reversibila. Sunt si situatii in care in urma investigatiilor nu se descopera nici o cauza evidenta a sterilitatii.

In astfel de cazuri, de multe ori responsabile de lipsa aparitiei sarcinii sunt probleme de natura psihica. Dr. Lucia Cornea ofera chiar exemplul unor paciente de origine franceza pe care le-a tratat la Spitalul Cochin din Paris si care nu reusisera sa ramana insarcinate dupa sase-sapte incercari de fertilizare in vitro. In cele din urma, alesesera solutia adoptiei unui copil.

La un interval de un an si uneori chiar mai devreme, unele dintre aceste paciente au ramas insarcinate. In aceste cazuri, se considera ca un „blocaj pe care femeia il are la nivel central ar fi responsabil de esecurile tratamentelor anterioare.

Suferi de sterilitate?
Daca dupa doi ani de viata sexuala fara protectie nu ai reusit sa ramai insarcinata, ori tu, ori partenerul suferiti de sterilitate. Mergi la un medic specializat in tratarea sterilitatii pentru a face investigatii aprofundate care sa identifice cauza ce impiedica conceperea unui copil. Ambii parteneri trebuie sa faca acest pas, chiar daca este vorba despre o situatie in care unul dintre cei doi a mai avut un copil. Specialistul va face un istoric al sterilitatii cuplului, va incerca sa identifice cauza si va trasa drumul pe care trebuie „sa-l urmezi.

Cauzele sterilitatii la femei
Afectiuni organice si/sau hormonale, infectii recente sau mai vechi, alte boli. Spre exemplu, poate fi vorba de afectiuni ale uterului (malformatii din nastere sau unele dobandite), ale trompelor uterine, de natura hipofizara, tiroidiana sau ovariana.

Bolile cu transmitere sexuala (chlamydia, gonoreea etc.), care se pot manifesta de la foarte discret la extrem de zgomotos si care, netratate la timp sau prost tratate, pot lasa sechele grave, responsabile de infertilitate.

Boli cronice precum diabetul, obezitatea, boli autoimune, cancerul sau fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, regimurile neechilibrate pentru slabit.

Page: 1 2 3

Mai multe articole