Stimularea lactaţiei – ora de aur

Indiferent dacă ai plănuit să-ţi alăptezi copilul sau să-i dai lapte praf, corpul tău s-a schimbat în timpul sarcinii ca să-ţi pregătească sânii pentru alăptat. Ţesutul mamar s-a dezvoltat şi sânii s-au mărit. Iată cum ora de aur, despre care poate nu ai auzit foarte multe până acum, ajută la stimularea lactaţiei.

 

 

Doar un procent foarte mic de femei sunt cu adevărat incapabile să-şi hrănească bebeluşul exclusiv la sân; de obicei, acestea au suferit o leziune a ţesutului mamar sau o operaţie la sân ori au problem hormonale sau endocrine. Însă multe femei nu au destulă încredere în sine ca să alăpteze.

Pe de altă parte, bebeluşii nu au această problemă – toţi sunt capabili să sugă din instinct la scurt timp după naştere, dacă li se oferă ocazia şi mediul potrivite.

Dacă în ora de aur ţii nou-născutul dezbrăcat lipit de pielea ta, cel mai probabil el va manifesta răspunsurile alimentare natural.

 

Ora de aur

S-a demonstrat că perioada imediat ulterioară naşterii, în care mama îşi poate ţine în braţe nou-născutul dezbrăcat, cu pielea lipită de a ei, ajută la stimularea lactației, facilitează alăptarea şi ataşamentul dintre mamă şi copil şi îi asigură acestuia cel mai bun start în viaţă.

Contactul piele-pe-piele îi oferă nou-născutului căldură, siguranţă şi acces la hrană într-o perioadă când el este cel mai receptiv şi pregătit să sugă şi îi permite mamei să-i transmită bacterii naturale benefice care trăiesc pe pielea ei, pentru a-l proteja de infecţii. Mamele care alăptează pot, de asemenea, să transmită bebeluşilor lor endorfine, ‘hormoni ai fericirii, pentru a-i ajuta să se liniştească după stresul naşterii.

 

Foto: shutterstock.com.

Mai multe articole