Poate ți s-au părut prea exotici, dar dacă te-ai ferit până acum de cartofii dulci, uite de ce ar fi bine să în introduci în meniul tău și al copilulului tău, după vârsta de 8 luni.
Uite ce conțin cartofii dulci
vitamina B6, care ajută la reglarea nivelulului de homocisteină din corp (hormon legat de bolile degenerative și atacul de cord).
Cartofii dulci sunt bogați în vitamina C, importantă în formarea celulelor sanguine și care accelerează procesul de vindecare și este imlicată în producerea colagenului, care menține tinerețea și elasticitatea pielii.
Vitamina D, foarte importantă pentru dezvoltarea sistemulului imunitar și care ajută la construirea de oase, mușchi, nervi și dinți sănătoși – se află în cantități însemnate în cartofii dulci.
Dacă introduci cartofi dulci în meniul copilului tău previi riscul de anemie feriprivă, aceștia fiind foarte bogați în fier.
Cartofii dulci sunt un antidepresiv natural – conțin foarte mult magneziu, mineralul antistres, necesar pentru buna funcționare a sistemului circulator și nervos, dar și a mușchilor.
Rețetă de tocăniță
Uite și o rețetă de tocăniță cu cartofi dulci șu morcovi, care va deveni repede felul preferat de mâncare în familia ta:
Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 cartofi dulci
- 2 rădăcini de păstrârnac
- 2 morcovi
- 2 roșii
- 3-4 linguri ulei de măsline
- un cățel usturoi
- rozmarin (de preferință proaspăt)
- sare, piper după gust
Mod de pregătire
Încălzește cuptorul până la 200 de grade. Curăță legumele și taie păstrârnacul și morcovul cubulețe sau rondele, iar cartofii dulci cubulețe. Taie roșiile cubulețe, ca pentru bruschete.
Pune legumele și roșiile cubuleșe într-un vas ceramic sau un vas special pentru cuptor, stoarce și cățelul de usturoi, adaugă puțină apă și uleiul de măsline, apoi presară rozmarinul și sarea și piperul și amestecă puțin, pentru ca aceste condimente să nu rămână doar la suprafață. Dă vasul la cuptor pentru 15-20 de minute, până legumele devin moi.
Se poate servi cu iaurt și brânză rasă sau cașcaval.
foto Shutterstock