Topul celor mai bune si celor mai groaznice tari in care poate creste un copil. Vezi pe ce loc este Romania

Recent, ONG-ul Salvati Copiii a postat un raport in care sunt clasificate 172 de tari in care e cel mai bine, respectiv cel mai rau sa cresti sau sa fii copil. Conform raportului, numit „Sfarsitul copilariei', in topul negativ al acestui clasament, ca fiind una din cele mai neprielnice tari in care sa fii copil este Niger.

Clasamentul a fost facut tinand cont de media urmatoarelor 8 criterii:

  • mortalitatea in randul copiilor de sub 5 ani
  • malnutritia pana la punctul in care cresterea este stopata
  • abandonul scolar
  • exploatarea copiilor in campul muncii
  • casatoriile in randul copiilor
  • numarul de mame adolescente
  • numarul de copii mutati din zona de resedinta din motiv de conflicte locale sau nationale
  • sinuciderile in randul copiilor.

Cele mai groaznice tari in care poate creste un copil

In Africa Centrala si de Sud, unde sunt localizate cele mai groaznice 10 tari in care sa fii copil, tarile sunt afectate de foamete si de mutari fortate, in urma conflictelor din zona.
In Niger, cel mai prost cotata tara, 43% dintre copii cu varste de pana in 5 ani au cresterea stopata din pricina subnutritiei.
In Republica Centrafricana, ce-a de-a patra in clasamentul tarilor rau famate, 19,3% din populatie a fost nevoita sa se relocheze din pricina conflictelor, toate acesta in timp ce in conflicte sunt recrutati si folositi copii soldati.

Siria are unul din cele mai mari procente de populatie relocata, conform studiului: 65,4%.
La nivel global, in 2015, abandonul scolar printre copii numara 263 milioane de victime. Exploatarea copiilor in campul muncii numara 168 milioane de victime, iar 28 milioane de copii au fost nevoiti sa-si paraseasca propriile case.

Tarile fruntase la rata de ucideri in randul copiilor sunt situate in America Latina si in Caraibe. Acest aspect se datoreaza conflictelor iscate in contextul gastilor si a drogurilor.

Cele mai bune tari in care un copil poate creste

La polul opus, Norvegia si Slovenia sunt 2 din cele mai bine clasate tari in acest top. Tot in topul pozitiv se regasesc si majoritatea tarilor din vestul Europei.

Din acest punct de vedere, nici Romania nu sta rau. Tara noastra se regaseste pe locul 52 din cele 172 de tari analizate, cu o pozitie inaintea statului Chile si imediat sub Iordania. Vecinii de la sud de Dunare stau ceva mai bine, figurand in acest top pe locul 49. Moldova poate fi gasita in acest top pe pozitia 76, chiar inaintea Turkmenistanului si dupa Uruguay.

Surse articol: simplemost.comsavethechildren.org

Mai multe articole