Tort cu umplutura de capsune si frisca

Ingrediente:

Umplutura:
1 kg capsune
1/3 cana cu zahar
o lingura zeama de lamaie

Crema:
3 galbenusuri de oua
1/4 cana cu zahar
1 lingura si 1/2 faina de porumb
1 lingura de punch (sau alt lichior de capsune)

Blatul:
1 si 1/2 cana de faina o lingurita cu praf de copt
1/2 lingurita sare
9 oua
1 si 1/4 cana cu zahar
1/4 cana cu unt nesarat, topit si racit
1 lingurita vanilie

Glazura de frisca:
1 si 1/2 cana frisca
2 linguri zahar

Preparare:

Umplutura: Curata si taie capsunile si amesteca-le intr-un vas cu zaharul si zeama de lamaie. Lasa amestecul timp de 4 ore si mai amesteca-l din cand in cand. Cu ajutorul unei strecuratori separa sucul rezultat si capsunile.

Crema: Intr-un vas amesteca temeinic cu telul toate ingredientele in afarade liquor pana devine un amestec omogen. La o temperatura moderata,fierbe 1 minut compozitia amestecand continuu. Adauga lichiorul si mutaamestecul intr-un vas de yena. Lasa crema la racit acoperind vasul cuo folie. Las-o la racit 12-20 de ore.

Blatul: Incalzeste cuptorul la 350 de grade. Unge cu unt 2 tavi de tort apoipresara putina faina. Intr-un vas mic varsa faina, praful de copt, sarea si amesteca-le. In vasul mixerului combina ouale cu zaharul si porneste mixterul. Mai intai la viteza normala, apoi mareste viteza la fiecare 3 minute. In total va trebui sa le mixezi pentru aproximativ 10 minute. Muta compozitia intr-un vas mai mare. Varsa o treime din amestecul de faina peste cel din oua si cu ospatula (sau cu mainile), framanta compozitia delicat, dar amanuntit.

Repeta de inca 2 ori aceeasi procedura pentru restul amestecului cu faina. Apoi adauga untul si vanilia. Aluatul se desparte in doua, se depune in cele 2 tavi si se netezesc fetele blaturilor. Pune tavile in cuptor si intoarce-le pe partea cealalta la fiecare 15 minute. Lasa-le la copt 25-30 de minute; ca sa te asiguri ca sunt gata, poti introduce o scobitoare care trebuie sa iasa uscata. Dupa coacere, pune blaturile la racit in recipiente rotunde, care sa le pastreze forma. Este recomandabil sa faci blatul cu o zi inainte de asamblarea tortului, in casolete de plastic la temperatura camerei.

Asamblarea tortului: Cu un cutit lung se taie fiecare blat orizontal pentru a avea in total4 blaturi. Ia un blat, pune-l pe o farfurie si scormoneste blatul de jos in sus la marimea unei jumatati de caisa si umple golul cu jumatate din capsunile ramase, egaland stratul de capsuni cu blatul. Pune si putin sirop. Cel de-al doilea blat se scormoneste de sus in jos. Pune crema de capsuni pana se umple si apoi netezeste tot blatul cu crema. Se pune crema si pe cel de-al treilea blat care se scormoneste in sus. Depune uniform restul de crema pe cele trei blaturi care se dispun suprapuse. Blatul din varf se crusteaza in partea de jos si se umple cu capsuni. Se lasala racit intr-o casoleta de plastic pentru cel putin 8 ore.

Glazura de frisca: Intr-un vas lasat la racit se amesteca frisca cu zaharul pana devine ocompozitie vascoasa. Depune in mod egal glazura pe tort. Se va decora dupa cel putin patru ore. Inainte de a se servi, tortul trebuie sa se pastreze intr-o incapere rece.

Mai multe articole