Sărbătoarea Sfântului Nicolae, care are loc pe 6 decembrie, este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii.
În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele şi le pun la uşă, în aşteptarea lui Moş Nicolae, care noaptea va trece să le aducă daruri celor cuminţi, şi nuieluşe – celor neascultători.
Iată și alte tradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae.
- În popor, Sfântul Nicolae este numit Sân Nicoară.
- Tradiţia românească spune că iarna începe pe 6 decembrie, când Sfântul Nicolae îşi scutură barba albă, adică ninge. Dacă pe 6 decembrie se întâmplă să nu ningă, se zice că Sfântul Nicolae ar fi întinerit şi nu mai are barbă albă.
- De Sfântul Nicolae se aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi, care se păstrează în apă până de Anul Nou. Daca vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat, plin de roade şi satisfacţii.
- În popor, Sfântul Nicolae se serbează și pentru ajutor în caz de boli şi lovituri, dar şi pentru sprijin acordat în situaţii grele.
- Se spune că pe 6 decembrie binele învinge răul prin credinţa Sfântului Nicolae, și astfel se încheie perioada de făcut farmece și vrăji, care nu vor fi reluate până la sfârșitul anului.
- De Sfântul Nicolae încep pregătirile pentru Ignat și sărbătoarea Crăciunului.
Tradiţii în alte colţuri ale lumii:
- În Germania, în Ajun, pe lângă ghetuțe, copiii îi scriu lui Moș Nicolae o scrisoare în care își aștern toate dorințele. Tot atunci, ei pregătesc câțiva morcovi pentru caii moșului. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni.
- În Cehia, Moș Nicolae le aduce copiilor cuminți mere, nuci, dulciuri și jucării, iar celor neascultători le lasă în ghetuțe cartofi și bucăți de cărbune.
- În Franța, pe 5 decembrie seara, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui, morcovi și puțin zahăr. Dacă au fost cuminți, pe 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce și fructe. Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru. Dacă Moș Nicolae lasă copiilor cuminți daruri, Pere Fouettard este cel care-i mustră pe copiii care n-au fost cuminți, altoindu-i cu o nuielușă.
- În Olanda, Moș Nicolae ajunge pe mare, venind tocmai din Spania. Dacă cei mici n-au fost cuminți, se tem de însoțitorul moșului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moș Nicolae cu darurile și dulciurile pentru copiii cuminți. Pe cei neascultători, îi va lua cu el înapoi în Spania.
- În Italia, copiii așază pe o farfurie, în Ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate.