Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru crestere si dezvoltare. Atunci cand corpul trece prin schimbari majore de ordin fizic (asa cum se intampla in prima copilarie), vitaminele si mineralele sunt cele care acopera necesarul de extracombustibil si mentin organismul sanatos.
De ce avem nevoie de vitamine?
O alimentatie sanatoasa furnizeaza, in teorie, vitaminele si mineralele de care copilul are nevoie. Dar asta doar in teorie. Deoarece dieta copilului fie nu contine toate principiile nutritive in cantitati corespunzatoare, fie este prea bogata in fainoase, care cresc valoarea calorica a mesei, dar scad valoare nutritiva. Copilul creste in greutate, insa organismul sufera din cauza carentelor de vitamine si minerale.
De altfel, studiile arata ca multi copii din Romania (dar nu numai) sufera din cauza carentelor de vitamine si minerale, dar si din cauza obezitatii.
Un alt factor important al acestei lipse de vitamine si minerale il constituie modul de preparare a hranei, in timpul careia se pierd cantitati importante de vitamine si minerale. Astfel, devine esen- tiala administrarea de suplimente nutritive echilibrate, special concepute pentru cei mici.
90% din masa osoasa a unui adult se formeaza in copilarie. In aceasta perioada, alimentele bogate in calciu (cereale, produse lactate) contribuie la constituirea rezervelor de calciu pentru mai tarziu.
Un top al esentialelor
In ordine alfabetica, un top al vitaminelor si mineralelor necesare organismului ar arata cam asa:
- vitamina A – este responsabila de crestere si dezvoltare, repararea tesuturilor si a oaselor, sanatatea ochilor etc.;
- vitaminele B – ajuta metabolismul la producerea de energie, mentin sanatatea sistemelor circulator si nervos;
- vitamina C – pentru muschi si piele sanatoasa;
- vitamina D – ajuta la absorbtia calciului, iar oasele si dintii au mare nevoie de ea;
- vitamina E – protejeaza celulele de radicalii liberi;
- calciul – este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor;
- fierul – asigura sanatatea celulelor rosii, reduce riscul anemiei;
- magneziul – ajuta la buna functionare a inimii si a sistemului imunitar si la sanatatea oaselor.
Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.