Zacusca cu ciuperci

Ingrediente:

1 kg de ciuperci
25 gogosari
1 kg ceapa
1,5 l suc de rosii
1/2 l ulei

Preparare:

Se fierb ciupercile dupa care se scot din apa si se dau prin masina; Intre timp ceapa se tine un pic in apa rece pentru a nu te ustura ochii si se ia pe rand si sa da prin masina (poti sa o tai si cu cutitul, dar iti va lua mult mai mult timp).

In apa ramasa de la ciuperci se adauga uleiul si se fierbe ceapa maruntita; intre timp gogosarii spalati si curatati de seminte se dau cruzi prin masina. Toate ingredientele se pun la cuptor intr-o oala mare si se amesteca din cand in cand (daca le pui pe aragaz trebuie amestecat continuu pentru a nu se prinde compozitia de fundul oalei).

Compozitia se tine la cuptor pana cand scade bine (nu vrem sa avem o zacusca prea apoasa). Pregatim cam 10 borcane de 1/2 l care au capac ce se insurubeaza. Pentru a pune zacusca in borcane trebuie ca atat aceasta cat si borcanele sa fie fierbinti (acestea se tin in prealabil la cuptor).

Cand punem zacusca in borcane este bine sa asezam borcanul pe o lama de cutit. Se verifica borcanul sa fie bine inchis, altfel zacusca va fermenta. Borcanele se acopera cu o patura de lana pana a 2-a zi, dupa care pot fi duse in camara.

Mai multe articole