10 obiceiuri proaste la care orice parinte ar trebui sa renunte

Cand auzi „obiceiuri proaste' de cele mai mute ori te gandesti la diverse vicii, precum consumul de alcool sau tutun, un limbaj nepotrivit si alte lucruri asemanatoare insa atunci cand ai copii, tot ceea ce faci ii influenteaza.

Deci, pe langa „clasicele obiceiuri proaste' iata care sunt cele 10 obiceiuri proaste la care orice parinte trebuie sa renunte.

1. Judecarea altor parinti
Nu intamplator se afla pe primul loc pentru ca este una din cele mai mari provocari. Toti parintii au vazut cel putin o data un alt parinte care tipa la copilul sau in public, facand o scena, un alt parinte care isi duce copilul mic sa ia pranzul la fast food sau altul care isi lasa copilul sa stea pana la ore tarzii din noapte.

Si, intr-adevar, acei parinti ar putea sa ia decizii mai bune dar in loc sa iti concentrezi energia pe ceea ce fac gresit ceilati parinti, judecandu-i, mai bine iti folosesti energia si timpul gandindu-te ce faci tu bine ca parinte si ofera-ti o mica recompensa de fiecare data cand esti mandra de actiunile si deciziile tale.

2. Incalcarea promisiunilor
Multi parinti fac promisiuni marete copiilor si din pacate nu se tin de cuvant. Daca nu esti sigura ca poti sa te tii de cuvant, mai bine alege sa nu faci promisiunea respectica. Incalcarea promisiunilor ii face pe parinti sa fie perceputi de catre copiii lor ca fiind de neincredere. De asemenea, nici promisiunea unei rasplate pentru fapte bune nu este o idee prea buna pentru ca astfel copiii vor intoarce totul impotriva ta, si iti vor cere o rasplata pentru a fi cuminiti.

3. Verbalizarea stimei de sine scazute
Nu-i asa ca ti s-a intamplat cel putin o data sa iti spui cu voce tare „Vai cat de garsa sunt' sau „Uf cat de proasta am fost atunci'? Ei bine este normal se se intample asta insa atunci cand ai copii, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a face astfel de afirmatii de fata cu ei. Pentru copii, parintii lor sunt modelul principal, astfel, cum crezi ca se simte copilul atunci cand vede si aude ca mami sau tati nu au incredere in ei insisi, ca se vad urati sau nu prea destepti? Cu siguranta nu se simt bine deloc si atunci cand isi aude parintii spunand astfel de lucruri va incepe sa se perceapa si el insusi asa cum se percep parintii. Tot ce ai de facut ca sa previi asta este sa fii buna cu tine insati, sa te apreciezi si sa fii impacata cu ceea ce esti.

4. Limbajul nepotrivit
Poate ca te gandesti ca daca iti mai scapa cate o injuratura din cand in cand nu e chiar asa de grav, mai ales daca ai un copil mic care inca nu vorbeste, insa te inseli. La aceasta varsta frageda copiii sunt cel mai usor de impresionat si absorb tot ceea ce aud, chiar daca nu repeta imediat, astfel ca te poti trezi ca printre primele cuvinte pe care le spune sunt si cateva injuraturi si cu siguranta nu vrei asta.

5. Satisfacerea tuturor dorintelor
Exista parinti care cred ca daca sfatisfac toate dorintele si cerintele copiiilor devin parinti mai buni. Adevarul este ca de fapt, cand fac asta, parintii strica in realitate viata copilului. Copiii nu au capacitatea de a decide ce au cu adevarat nevoie si ce nu, astfel ca cererile lor sunt bazate pe ceea ce vad la alti copii sau la reclame, si atunci cand copilul cere ceva, datoria parintelui este de a vedea daca ceea ce cere copilul ii este bun, de folos sau nu.

Daca decizi sa nu dai curs solicitarii copilului, nu ii respinge imediat cererea cu un „nu' hotarat, ci incearca sa ii explici si sa il convingi, intr-o maniera pozitiva, ca ceea ce isi doreste nu este bun pentru el, nu ii trebuie sau nu are nevoie.

6. Vorbitul urat despre persoanale din jurul copilului
Indiferent ca este vorba despre „fostul', sora ta, educatoarea copilului sau socrii tai, sunt sanse foarte mari ca la un moment dat sa simti nevoia sa spui ce te deranjeaza la ei, insa trebuie sa ai foarte mare grija sa nu fie copiii prin preajma. Copiii nu au nevoie sa auda lucruri urate despre oamenii din jurul lor pe care ii iubesc sau ii apreciaza, indiferent ce ai tu impotriva lor.

7. Dormitul pana tarziu
Aici depinde foarte mult de copii in special. Daca esti unul dintre parintii ai caror copii dorm pana tarziu (cazuri destul de rare si fericite), este foarte important sa fii un exemplu bun pentru ei, inca de la inceputul zilei. Sa ajunga in fiecare zi ultimul la scoala (sau chiar sa intarzie) nu este deloc un exemplu bun pentru viitorul copilului.

8. Pasul si fotografia
Cam toti parintii au tendinta de a face cat mai multe poze copiilor pentru a avea amintiri insa, cum spune o vorba veche „ce-i prea mult, strica'. Asta nu inseamna sa nu mai faci poze deloc, insa sunt si momente in care mai bine lasi la o parte aparatul foto si in loc sa imortalizezi momentul, mai bine te bucuri de el alaturi de copilul tau.

9. Televizorul care functioneaza toata ziua
Daca tu tii televizorul aprins toata ziua, nu numai ca faci risipa de energie, nu ai nici un beneficiu de la zgomotul de fundal pe parcursul intregii zile si in plus, nici nu ii dai un exemplu prea bun copilului. Stii bine ca este foarte important sa limitezi copilului timpul petrecut in fata televizorului, insa cum crezi ca ii poti cere lui sa inchida televizorul, cand al tau merge de dimineata pana seara?

10. Micile minciuni „nevinovate'
Daca suntem sinceri, cu siguranta vei recunoaste ca cel putin o data ti-ai rugat copilul sa tina secret o sedinta de shopping sau ai spus ca ai deja planuri doar ca sa nu mergi la o petrecere de copii la care nu iti placea compania. Ei bine, desi sunt catalogate drept mici minciuni nevinovate, pentru copii este greu sa faca distinctia intre minciuni mici si minciuni mari, astfel ca cea mai buna abordare este adevarul, intotdeauna adevarul.

Text: Simona David

Mai multe articole