10 pași pentru fericire în cuplu

Se spune că dragostea durează 3 ani. Și totuși, există cupluri care trec proba timpului și nu numai par, dar și sunt fericite peste ani. Psihologii ne învață care sunt cei 10 pași pentru armonie în familie și ce să NU faci.

 

 

 

Nu intra într-o relație doar ca să scapi de părinții autoritari, de o altă relație sau de singurătate. Nu va dura! Motivația întemeierii noului cuplu trebuie să fie iubirea autentică. Iubire, nu îndrăgosteala care te face să vrei să te muți cu iubi după a doua săptămână de când l-ai cunoscut.

 

Nu îți schimba comportamentul, în încercarea de a fi perfectă. Nimeni nu este iubit pentru că e perfect, ci pentru că este haios, tandru, dulce, inteligent, sensibil etc. Nimeni nu își dorește un partener perfect. Ceea ce este perfect acum devine repede enervant de imperfect peste câteva minute, ore, zile, luni. Iar pe de altă parte, presiunea de a fi cu cineva ‘prea’ perfect (dacă ar exista acest termen de comparație) este greu de dus și te face să te simți mic, neînsemnat.

 

 Ai grijă și de nevoile partenerului tău. Când în cuplu prevalează dreptul meu de a face ceea ce îmi doresc, în pofida drepturilor, nevoilor, dorințelor partenerului, dej relația începe să scrârțâie.

 

 

Ferește-te de invidie și gelozie. Dacă pe de o parte ești mîndră de realizările partenerului, dar ai momente în care îi invidiezi inteligența, salariul, mostenirea de familie, prietenii etc. fie mergi la psiholog, fie renunți la acest partener înainte să vă faceți rău reciproc și el să se separe de tine, urându-te pe vecie.

 

 Fii atentă cu banii! În mai toate familiile, indiferent de venituri, există discuții pe acest subiect. Sunt multe cupluri care dispun de foarte mulți bani,însă le scapă printre degete, și nici nu reușesc să facă economii. Așa cum sunt și cupluri care nu au resurse financiare prea mari, dar reușesc și să realizeze lucruri pentru/în casă și să își facă vacanțe frumoase și să se răsfețe.

 

Nu lua decizii fără să te gândești la consecințe. Nu doar la cele imediate, ci mai ales la cele pe termen lung. Ține cont de faptul că deciziile trebuie sa fie în funcție de prioritățile și obiectivele cuplului, nu de ale tale. Dacă soțul tău tocmai și-a pierdut jobul, iar tu cumperi bilete pentru o vacanță exotică pentru că simți că el are nevoie de un moment de respiro, s-ar putea să faci o mare greșeală. El nu se va simți bine în acea vacanță, deși tu crezi că de asta ar avea nevoie, ci se va gândi că nu ești foarte responsabilă și arunci banii pe fereastră într-o situație de criză sau că ești egoistă.

 

 Respectă tabuurile valabile în orice relație – mama și familia, dar și prietenii partenerului. Mergi pe principiul clasic: dacă nu găsești ceva bun de spus despre mama soacră, mai bine taci…Pe același principiu, nu-i reproșa că iese cu băieții – s-ar putea să-și dea singur seama că greșeste, dar pentru că tu te comporți ca o mamă care-și ceartă băiatul rebel, să se declanșeze în el fix rebeliunea care-l determină să facă la fel, deși știe că nu e bine.

 

Când greșești, admite-ți greșeala. Dar nu te opri la atât. Învață din asta și rezolvă-ți problema. Altfel, faptul că recunoști nu te ajută la nimic. Iar principiul greșeala recunoscută e pe jumătate iertată nu se aplică la nesfârșit.

 

 

 Nu încerca să-ți schimbi partenerul. Nu-l alege dacă tu știi/spui că  are o multime de defecte, pe care nu ești dispusă să le tolerezi. Te vei trezi peste un an, doi, când pasiunea care te-a făcut să îl vrei așa se duce, că relația nu merge. Și ghici cine va fi de vină? Nu, nu el, că nu s-a schimbat după cum ai fi vrut tu, ci tu, pentru că ai intrat într-o relație cu un bărbat imaginar, iar imaginea pe care i-ai creat-o era prea departe de cum era în realitate.

 

Renunță la pretenția stupidă ca partenerul să te facă fericită – asta nu este datoria lui, ci a ta, față de tine. Iar cât timp tu ești fericită, și partenerul tău are mari șanse să fie. Asta nu înseamnă, desigur, să mimezi o stare de perpetuă fericire în momentele în care ai probleme. La urma-urmei, dacă ați ales să fiți împreună, ar trebui să fie cu adevărat la bine și la greu.

Mai multe articole