3 secrete pentru o familie fericită

Cercetătorii au descoperit secretele unei familii fericite. Fericirea în familie și buna relația dintre părinți și copii nu ține nici de bani, nici de jucăriile cumpărate sau de vacanțele petrecute prin locuri exotice. 3 lucruri simple, pe care le poți face și tu îți fac copiii mai fericiți și aduc armonie în familie.

Spune-l copiilor povestea familei

Studiile arată că acei copii care știu mai multe despre familia lor, despre părinți, bunici și alte rude mai îndepărtate au o imagine de sine mai bună și se descurcă foarte bine chiar și în situații stresante. Psihologii pun acest lucru pe seama faptului că știind mai multe despre familie, se simt în controlul propriei lor vieți și au senzația de apartenență, extrem de importantă pentru dezvoltarea și creșterea emoțională a unui copil.

Mâncați împreună

Încă din anii 90 au apărut studii care demonstrau legătura între mesele de familie și performanțele școlare, inteligența copiilor și comportamentul lor. Acei copii care iau masa măcar o dată pe zi în familie sunt mai sănătoși, au o imagine de sine mai bună, au un vocabular mai dezvoltat, sunt mai fericiți, mai puțin predispuși la a intra în adolescență într-un anturaj greșit, a consuma droguri, a fuma sau a avea tulburări alimentare (bulimie, anorexie).

Lasă-i să decidă mai mult

Noi ne-am obișnuit să facem regulile și ne așteptăm ca cei mici să le respecte. Dacă nu fac cum spunem noi, aplicăm imediat o pedeapsă. Copiii funcționează însă mult mai bine atunci când sunt lăsați să ia mai multe decizii în ceea ce îi privește, inclusiv legate de disciplină. Acei copii care își aleg singuri pedepsele pentru un comportament nedorit sau recompensele pentru fapte bune sunt mai motivați în a evita pedepsele și mai concentrați pe a-și atinge scopurile. Copiii care își fac singuri programul și își stabilesc regulile își dezvoltă mai repede cortexul prefrontal și alte părți ale creierului angrenate în mecanismul de luare a deciziilor. Ei analizează argumentele pro și contra când sunt puși în fața unei probleme și sunt, per ansamblu, mult mai fericiți, iar familiile în care părinții aplică acest model și îi încurajează pe copii să își asume mai multe responsabilități sunt mai unite și fericite, spun cercetătorii.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole