4 comportamente ale nou-născutului la care părinții nu se așteaptă

Acum, odată ce ai adus bebelușul pe lume, ai multe de făcut – să-l ții în brațe, să-l hrănești, să-l ajuți să râgâie, să-i faci baie, să-l liniștești, să-l schimbi și să-l îmbraci –, dar activitățile lui zilnice obișnuite sunt limitate și determinate de nevoi biologice și reflexe.

De obicei, este foarte obosit și în cea mai mare parte a timpului doarme. Când îi este foame sau vrea să fie luat în brațe, plânge automat. Când simte în gură sânul sau biberonul, începe să sugă în mod reflex, iar când se satură, se oprește. După masă, tubul digestiv își intesifică activitatea și adesea produce reflex un scaun. O mișcare sau un zgomot brusc îl face să tresară. Iar când îl ții în brațe, îi place să-ți audă bătăile inimii și să stea aproape de tine.

Există câteva lucruri care sunt obișnuite și normale la nou-născuți, dar la care adesea părinții nu se așteaptă.

1. Sughițuri. Bebelușul poate sughița minute la rând. De obicei, sughițurile nu-l deranjează și nu trebuie să faci nimic ca să-l oprești.

2. Sforăit și strănut. Uneori bebelușul poate respira cu un zgomot ca un sforăit care vine din interiorul nasului. Strănutul este un reflex obișnuit care îl ajută să-și curețe nasul.

3. Tremor. Din când în când, o mână sau un picior se poate mișca ritmic și repetitiv, ca atunci când un adult are un frison. Acesta este un semn de imaturitate neurologică. Spre deosebire de o convulsie, cu care seamănă puțin, tremorul poate fi oprit ușor apucând pus și simplu membrul respectiv cu mâna. Este vorba despre o mișcare regulată, înainte și înapoi, în timp ce în cazul unei convulsii membrul se mișcă mult mai brusc, mai energic și mai spasmodic.

4. Tresărire. După un zgomot, o vibrație sau o mișcare bruscă, nou-născutul poate să se încrunte, să închidă ochii și să-și miște repede brațele în sus și în exterior până când și le întinde. Această succesiune de mișcări se numește reflex Moro și dispare după câteva săptămâni.

Mai multe articole