5 intrebari pe care TREBUIE sa ti le pui inainte de a face un copil

Nu ai inca un copil, dar cochetezi cu ideea? Cand vine vorba de copii, trebuie sa tii cont nu doar de ceasul biologic ce ticaie, ci si de aspectul financiar si emotional. Iata 5 intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a face un copil:

1. Te-ai distrat suficient?

Odata ce un copil apare in peisaj, timpul tau liber va deveni al lui sau, mai bine zis, va fi inexistent.
Plange, trebuie sa fii langa el. Mananca, trebuie sa fii langa el. Invata sa mearga si misuna prin casa? Obligatoriu trebuie sa fii in permanenta pe langa el.
Multi dintre copii nascuti de mame in jurul varstei de 20 de ani nu sunt neaparat planificati si abia ulterior isi dau seama parintii ca nu au copilarit la randul lor destul.
Indiferent de ceea ce iti doresti tu sa realizezi pana sa ai un copil, e important sa constientizezi modul in care aparitia unui bebe te va impacta si sa decizi in consecinta.

2. Cum stai din punct de vedere financiar?

Orice pe lumea asta costa, iar copilul nu e o exceptie, ba dimpotriva.
Am auzit numerosi oameni spunand ca „unde mananca unul, mananca si al doilea' sau ca „tu il faci, ca are D-zeu grija de el'.
Ei bine, stim cu totii ca lucrurile nu stau chiar asa.
Costurile pentru cresterea unui singur copil, in primul an de viata, sunt de minim 10.854 lei, dupa calculele facute de cei de la wall-street.ro

Bineinteles, pe masura ce timpul trece, iar copilul creste, proportional vor creste si costurile, caci vor aparea nevoi mai complexe.

3. Esti pregatita emotional sa ai un copil?

Momentul in care devii parinte e una din cele mai bruste schimbari pe care le vei trai vreodata.
Dintr-o data, din adultul care nu trebuia sa se preocupe decat de propria persoana, devii adultul de care o alta fiinta umana depinde in totalitate.
Literalmente, supravieturiea lui depinde de tine.
Pentru a constientiza si accepta acest lucru e nevoie de maturitate si de o stare de spirit care sa te lase sa-ti prioritizezi intotdeauna copilul.

A fi marinte e o sarcina permanenta, ce cere numeroase sacrificii. E o schimbare ireversibila si permanenta, cu urcusuri si coborasuri.

4. Ce mostenire genetica ai?

E important sa intelegi si aspectul genetic al reproducerii. Daca in familia ta sau a lui exista motive de ingrijorare, anomalii genetice ce iti pot impacta copilul, e foarte important sa tii cont de acest risc.
In sensul asta, poti face teste genetice anterior conceperii, pentru a vedea care sunt riscurile ca viitorii tai copii sa dezvolte boli, pornind de la aceste predispozitii.

5. Cine te va ajuta sa il cresti?

Familiile vin in toate formele si culorile. Copilul poate fi crescut clasic, de mama si tata, cu ajutorul bunicilor. In alte situatii, o matusa poate ajuta, sau chiar o verisoara care iti e apropiata ca o sora.
Important e ca ai nevoie de oameni in jurul tau care sa te ajute, mai ales in cazul in care te intorci la munca mai devreme.
In cele mai multe situatii, bunicii sunt ajutorul de nadejde pe care majoritatea cuplurilor se bazeaza, insa nu intotdeauna aceasta este si o optiune.
Trebuie, daca te afli in aceasta situatie, sa te gandesti la o alternativa inca de dinainte de a concepe un copil, pentru a-ti putea planifica totul mai usor.

Daca ti-ai raspuns satisfacator la toate cele 5 intrebari, inseamna ca esti pregatita sa adaugi un nou membru in familia ta!

Sursa imagine: Shutterstock

 

Mai multe articole