5 lucruri esențiale pentru dezvoltarea copilului

În calitate de mămică, îngrijirea copilului tău trece pe primul loc. Toate gândurile și eforturile tale se îndreaptă către construirea sănătății micuțului și către buna lui creștere. Pentru a fi pregătită să îi asiguri o dezvoltare armonioasă, există câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi.

Un stil de viață sănătos înainte de concepție 

Grija față de sănătatea puiului tău se manifestă înainte de concepție. Studiile arată că un stil de viață nesănătos, atât al mamei, cât și al tatălui, influențează calitatea ovulului, respectiv a spematozoidului, afectând, prin urmare, sănătatea bebelușului. Așadar, este bine să faci sport, să renunți la fumat și alcool și să consumi cât mai multe alimente proaspete și naturale, neprocesate. Un stil de viață sănătos al mamei este necesar pe întreaga perioadă a sarcinii. Se impune o atenție deosebită la alimente, modalitatea lor de preparare, factori de poluare, efort și stres.

 Alăptarea

Pentru nou-născut, alăptarea este pilonul sănătății și dezvoltării sale. Laptele matern acoperă absolut toate nevoile nutriționale a copilului, chiar și hidratarea, cel puțin până la 6 luni. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale bebelușului. Alăptarea este bine să fie inițiată în cel mult 2 ore de la naștere. În felul acesta, se stimulează lactația și se creează o legătură afectivă puternică cu nou-născutul.

Poți continua alăptarea până la 2 ani, pentru a-i construi micuțului tău un sistem imunitar puternic. În tot acest timp, o importanță semnificativă o are nutriția ta, ca mamă, influențând atât cantitatea, cât și calitatea laptelui tău.

Diversificarea

Începând cu vârsta de 6 luni, se recomandă să începi diversificarea puiului tău. Astfel, vei începe să-i oferi câte un aliment semi-solid și solid, la un interval de 2-3 zile. Cerealele și piureurile (de fructe sau de legume) sunt ideale pentru debutul diversificării. Pe lângă faptul că sunt sănătoase, conținând nutrienții necesari pentru copil, sunt și ușor de digerat. Poți prepara rețete delicioase și hrănitoare pentru micuț, adaptate vârstei sale.

Nutriția în primii 3 ani 

Pentru ca micuțul tău să crească sănătos, este necesar să îi adaptezi alimentația în funcție de necesitățile lui nutriționale în fiecare stadiu de dezvoltare. Din acest motiv, nutriția copilului în primii ani de viață este un factor decizional în sănătatea viitorului adult, o nutriție inadecvată în această perioadă fiind responsabilă de bolile modernității dezvoltate de copil mai târziu. Așadar, sunt câteva reguli pe care un părinte nu ar trebui să le încalce:

  • Zahărul, dulciurile sau alimentele îndulcite sunt interzise
  • Excesul de sare trebuie evitat
  • Prăjelile nu ar trebui să fie incluse în farfuria micuțului
  • Alimentele cele mai indicate sunt cele naturale, în stare proaspătă
  • Mesele ar trebui să fie regulate și să nu includă un aliment gustos pentru copil, dar nesănătos, în semn de ‘recompensă’

   Modelul parental

În primii ani de viață, copiii imită și adoptă comportamentul părinților, în toate situațiile. Prin urmare, va adopta și obiceiurile alimentare. Astfel, este nevoie ca mama și tatăl să mănânce sănătos pentru ca micuțul să se obișnuiască cu alimente sănătoase, setându-i-se preferințele pentru ele. Întotdeauna copilul va pofti la farfuria ta, iar dacă aceasta conține hrană nutritivă pentru el, nu va fi nevoie să îi interzici să ia ceva din ea. De asemenea, ritualul mesei contribuie la dezvoltarea fizică și emoțională a puiului tău. Mesele regulate în familie îl ajută să își creeze obiceiul de a sta la masă cu tine și cu tatăl, de a mânca liniștit și fără grabă.

Îngrijirea copilului în primii ani de viață, pe cât este de importantă, pe atât pare o sarcină dificilă. Datorită impactului nutriției în această perioadă asupra dezvoltării ulterioare a micuțului, fiecare mamă își dorește să fie cât mai informată în privința perioadei perinatale. Pentru a răspunde acestei dorințe a mămicilor, Programul de Sănătate pentru Mame și Sugari a format 60 de asistenți care să fie dispoziția tuturor mamelor, sprijinindu-le și oferindu-le informații corecte și complexe în perioada sarcinii, la naștere și în primii 3 ani de viață ai copilului. Apelând la unul dintre acești asistenți SAMAS acreditați, vei obține toate detaliile necesare pentru a-ți îngriji corect puiul, ajutându-l să se dezvolte sănătos și armonios.
Mai multe informații poți afla accesând site-ul www.mamesisugari.ro.

foto Shutterstock

Mai multe articole