5 reguli pentru evitarea intoxicațiilor alimentare în vacanţă

Indiferent dacă ești acasă sau în vacanţă, pe timpul sarcinii, este esențial să ai o alimentație sănătoasă și o igienă adecvată. Ar putea fi necesar să iei măsuri de precauție suplimentare cu privire la vacanță, pentru a evita intoxicațiile alimentare și problemele digestive. Mai ales dacă te duci undeva la țară, unde standardele de igienă și produsele alimentare sunt diferite de cele cu care ești obișnuită. Iată câteva sfaturi:

1. Spală-te pe mâini foarte des
Acest lucru atât de evident este probabil cel mai ușor și cel mai eficient mod de a evita problemele digestive. Spală-te pe mâini înainte de a mânca, după ce ai mers la toaletă, de fiecare dată când te întorci de afară. Ferește-te de bancnote și monede, de orice obiecte care trec destul de des din mână în mână.

2. Bea apă îmbuteliată
Dacă nu ești sigură că apa pe care o vei bea nu prezintă niciun pericol pentru tine, preferă apa îmbuteliată. Asigură-te că sticla era sigilată atunci când ai cumpărat-o. În unele țări, există și riscul să cumperi sticle umplute cu apă de la robinet. Dacă ai dubii, alege una carbogazoasă căci e mai greu de falsificat. Pe vreme toridă evită să servești o băutură răcită cu gheață în cazul în care mergi la o terasă. Alege mai degrabă o băutură îmbuteliată care a fost ținută la frigider.

3. Ferește-te de bufete
Alimente rămase afară pentru o lungă perioadă de timp pot dezvolta bacterii care să provoace intoxicații alimentare. În cazul în restaurantul hotelului oferă bufete reci, e de preferat să alegi ceva ce observi că a fost adus e curând la servire. Fructele de mare, sosurile, maioneza și carnea de pasăre sunt deosebit de cunoscute ca provocatoare de indigestii. Asigură-te deserturile cu iaurt sau smântână au fost de asemenea păstrate în condiții optime.

4. Atenție la grătare
Dacă mănânci carne la grătar, aceasta trebuie să fie bine făcută, fără zone de culoare rozalie, iar sucul care curge să fie transparent. Ferește-te mai ales de carnea făcută la grătarele în aer liber, care de multe ori este foarte bine făcută la exterior dar nu la fel de bine și în interior. Alimente din carne tocată precum cârnați, mici, sunt și mai susceptibile de fi purtătoare de germeni, cu un risc crescut de a provoca intoxicații alimentare.

5. Nu cumpăra alimente de pe stradă
Localnicii pot mânca fără probleme un aliment achiziționat de la vânzătorii ambulanți. Poate și tu ești tentată, mai ales în timpul sarcinii. Dar cu siguranță nu este momentul potrivit să încerci o mâncare gătită într-un spațiu neamenajat corespunzător (ex. un pește fript pe grătarul de pe plajă).

 

Mai multe articole