6 temeri ale copiilor și soluțiile pentru a-i scăpa pe prichindei de ele

Un copil învață în permanență lucruri despre lumea înconjurătoare, iar până ajunge să se simtă confortabil și în siguranță poate fi o cale lungă.

 Necunoscutul aduce temeri și pentru adulți, însă pentru copii poate fi motiv să refuze cu desăvârșire anumite activități sau obiceiuri. Chiar și pentru un adult poate fi dificil să treacă peste o fobie, deși rațiunea îi spune că nu există o bază solidă pentru temerea sa. Pe copii este cu atât mai greu să îi scapi de anxietate.

Iată care sunt cele mai întâlnite temeri ale copiilor și ce poți face pentru a-i ajuta să treacă peste ele:

 

  1. Teama de întuneric este una dintre cele mai frecvente fobii ale copiilor. Dacă nu pot vedea ce se ascunde în întuneric, ei se simt vulnerabili și neprotejați în fața unei potențiale amenințări. Mulți copii vor refuza să adoarmă cu lumina stinsă, așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îi permiți să păstreze o lampă aprinsă în camera lui. Una dintre aceste lămpi de veghe și proiectoare cu personajele preferate din desenele animate ale copiilor îl va ajuta să se simtă mai în siguranță și să nu mai duci o luptă de fiecare dată când vine ora de culcare.

 

  1. Teama de monștri nu poate fi calmată doar spunându-i copilului tău că aceștia nu există. Imaginația celor mici este atât de bogată încât ei se pot neliniști numai la gândul că ceva s-ar putea ascunde sub pat și le va face rău imediat cum adorm. Orice zgomot din încăpere, orice umbră îl poate îngrozi de-a dreptul pe cel mic, așa că este important să dai dovadă de mult tact în rezolvarea unei astfel de situații. Verificați împreună toate colțurile camerei înainte de culcare și oferă-i micuțului tău un spray cu apă parfumată. Spune-i că acesta este un spray de protecție împotriva monștrilor, care nu vor mai putea să intre în cameră odată ce l-a folosit. Îl vei vedea cum își stropește camera în fiecare seară și adoarme liniștit.

 

  1. Teama de coșmaruri îl poate face pe copilul tău să refuze să mai doarmă singur. Nu există o modalitate 100% eficientă prin care să îți ajuți copilul să nu mai viseze urât. Poți încerca să îi citești o poveste înainte de culcare, să îi lași lumina aprinsă și ușa de la cameră deschisă. Dacă se întâmplă des ca micuțul tău să aibă coșmaruri, ar fi bine să vorbești cu un medic, întrucât este posibil să fie vorba despre terori nocturne, o problemă care necesită o atenție specială.

 

  1. Teama de persoanele străine este o frică sănătoasă a copiilor, spune psihologul Ayelet Talmi. Această teamă îi va împiedica să se lase ademeniți de străini sau să intre în vorbă cu ei pe stradă. Problemele apar însă atunci când copilul tău se teme și de persoanele pe care le cunoaște, dar nu le vede foarte des. Un copil timid trebuie lăsat să interacționeze cu o persoană nouă în ritmul său, fără să fie împins sau forțat să socializeze. Un joc sau o poveste îl poate ajuta să lege o relație mai apropiată cu persoanele din familie sau cu prietenii tăi apropiați.

 

  1. Teama de abandon se materializează la copii printr-un singur gând: dacă mami și cu tati pleacă și nu se mai întorc. Este normal pentru un copil să se panicheze atunci când persoana care are grija de obicei de el lipsește mai multe ore. Soluția în acest caz este să aveți amândoi un ritual de luat rămas bun, în care să îl asiguri că separarea voastră este doar temporară și că veți petrece timp împreună pe seară.

 

  1. Teama de medici apare deoarece copiii asociază mersul la doctor cu o durere (poate li s-a luat sânge, au făcut un vaccin sau au trecut printr-o procedură neplăcută). Îi poți alina frica de medici dacă îi explici pe îndelete ce urmează să se întâmple și să nu îl minți atunci când te întreabă dacă îl va durea. La analize, explică-i că va simți o mică pișcătură, dar că durează doar câteva secunde până trece. Dacă micuțul tău este extrem de anxios, îl poți ruga pe medic să efectueze pe tine un test, astfel încât copilul să vadă că nu este ceva de care ar trebui să se teamă.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: VA_Art 

Mai multe articole