7 jocuri de familie

Cei mici nu au nevoie de jucării scumpe și nici nu trebuie să ne facem griji că epuizăm bugetul familiei dacă mergem cu toții la un film la mall. Ne putem juca și distra în familie. E drept că e greu să mai găsim energie în timpul săptamânii pentru o seară de jocuri în familie. Dar dacă o planificăm din timp, lucrurile pot fi foarte distractive și ne pot încărca și pe noi de energie.

.

 

Am putea folosi un sfarsit de saptamana pentru a planifica, intr-o sedinta de familie, care sa fie ziua pentru jocuri de familie. Fiecare se va gandi ce jocuri ii place sa joace si, pe rand, vom fi responsabili cu programul zilei jocurilor de familie.

Alegeți împreună
De-a ce ne jucam? Aceasta intrebare este cea mai grea, doar daca nu cumva aveti o rutina a jocurilor de familie stabilita deja. Este posibil sa se declanseze conflicte din pricina dorintelor contradictorii de a juca un joc sau altul.

Deci unul din obiectivele prioritare ar fi evitarea oricaror conflicte. Cine se supara va trebui sa execute o pedeapsa – poate ca el va fi cel care va pregati masa, ori va face ordine in casa. Am putea sa stabilim reguli simple de alegere a jocurilor.

Scriem pe biletele ce propune fiecare membru al familiei si tragem, din caciula, biletele in ordinea in care le vom juca, asa toata lumea va fi multumita.

Ce să nu lipsească
Din colectia de jocuri, din casa nu trebuie sa lipseasca cele cu pioni si zaruri si trasee de urmat de pionii jucatorilor, jocurile de cunostinte, de logica, de memorie, de constructie, jocurile clasice tip rummy, sah; chiar daca copilul nu a invatat toate regulile, el poate incepe sa o faca dupa 4 ani.

De asemenea, perucile, costumele, coronitele, baghetele, mastile de teatru sau marionetele pentru teatrul de papusi, fardurile pentru body painting, precum si materialele pentru confectionarea de masti ar trebui sa fie nelipsite din setul de joaca al familiei. Chiar si cand ne jucam de-a doctorul lucrurile ar trebui luate foarte in serios.

Organizarea serilor de joacă
Atentie organizatori ai serilor de joaca! Fiecare veti fi responsabil, nu doar cu propunerea si aranjarea jocurilor, ci si cu strangerea lor si ordinea de dupa. De asemenea, ar fi amuzant sa si organizati mici momente artistice de introducere sau incheiere a zilei respective, puteti canta, dansa sau spune poezii.

Regulamentul zilelor de joaca va trebui sa cuprinda si reguli de conduita in caz de castig sau pierdere in jocurile cu astfel de miza – cine plange ca a pierdut va trebui sa execute o pedeapsa’. Castigatorul este cel care ii va servi pe ceilalti cu o bombonica.

  1. 1. Cursa cu obstacole

Este unul din jocurile care fac deliciul copiilor sub 7 ani. E mai complicat putin pentru adulti, pentru ca le-ar trebui un pic de conditie fizica.

Cursa poate avea loc intr-o singura camera pentru copiii mai mici sau poate fi cu inceputul in una din camere si sfarsitul in alta, cu traseu complicat prin toata casa, pentru cei mai mari.

Fie ca este o cursa cu obstacole simpla de tipul – treci pe sub scaun, peste fotoliu, sub masa, prin tunelul facut dintr-o patura -, fie una complicata pe parcursul careia, in afara de a trece pe sub, peste, prin obstacole, ai si de spalat mainile, de turnat lichide dintr-un vas in altul, de mancat 3 felii de mar dintr-o farfurie plasata sub scaun, de aruncat o mingiuta la cos sau in galetusa, de mers cu spatele sau cu ochii inchisi etc., va asigur ca nu doar cei mici se vor distra la culme in jocul acesta.

  1. 2.      Cubul cu emoții poate fi facut din carton sau dintr-o cutie transparenta de plastic; pe fetele cubului urmeaza sa desenam sau sa lipim fete expresive, avand urmatoarele emotii: bucurie, tristete, suparare, furie, anxietate, o fata speriata.

Fiecare participant rostogoleste cubul si urmeaza sa spuna ce emotie are fata care ramane deasupra. Apoi ii intreaba pe toti ceilalti daca s-au simtit vreodata asa si cand, si pe urma spune de ce crede el ca alti oameni se pot simti asa.

De pilda, emotia care pica la aruncare este furia: spun daca m-am simtit furios, cand si de ce, precum si de ce cred eu ca alti oameni s-ar putea simti astfel. In cazul emotiilor negative, vom spune si daca ne-a placut sa ne simtim astfel si ce putem noi sa facem sa nu ne mai simtim asa.

  1. 3.      Povestea fără sfârșit
    Intr-o atmosfera ca de basm, asezati in cerc, cu o clepsidra care sa masoare in jur de un minut, o lampa mica aprinsa si castronul cu popcorn sau alte gustari la indemana, caci vom incepe povestea fara sfarsit. Unul din membrii familiei va incepe povestea cu ce personaje vrea, facand orice doreste el.

Cand s-a terminat timpul, clepsidra se intoarce si continua urmatoarea persoana cum doreste, dar continuand cu personajul principal adus in scena de cel care a inceput povestea. Fiecare din participanti va continua de la momentul la care s-a oprit cel dinaintea lui.

  1. 4.      Să ne jucăm Eu sunt tu’
    Fiecare membru al familiei face cate o marioneta din manusa, ciorap etc., reprezentand un alt membru al familiei, si incearca cu ajutorul marionetei respective sa se comporte’ ca acel personaj (mama, tata, frate, sora) care i-a fost atribuit sau pe care l-a ales.

Cu aceasta ocazie, membrii familiei ar putea vedea din exterior’ cum este vazut de ceilalti si ar putea sa arate si cum ar vrea ceilalti sa se poarte cu el cand are dificultati.

  1. 5.      Amintiri din viitor
    Fiecare membru al familiei va povesti ce a facut el in viitor – cand am fost eu mare am facut…’ si atat adultii, cat si copiii vor crea aventuri imaginare, dar nu neaparat fantastice. In jocul acesta putem proiecta si probleme reale pe care le avem si propuneri de rezolvare a acestora.

Partea frumoasa este aceea ca adultul poate cere ajutorul copiilor, cu solutii de rezolvare a acestor probleme. Veti fi uimiti de intelepciunea acestor solutii. Copiii se vor distra imaginand cum vor fi si ce vor face ei cand vor fi mari. Jucand acest joc, ne-am putea da seama si de sistemul de valori pe care l-am transmis copiilor nostri…

  1. 6.      Simon Says…
    Este un joc la care participa cu mai multa placere copiii mai mari, dar cei mici sunt in culmea fericirii daca Simon porunceste cat mai multe strambaturi sau lucruri caraghioase. Avantajul este ca, pe parcursul jocului, Simon poate porunci ca fiecare sa manance un fruct sau o felie de leguma, ori sa fie puse jucariile la loc pe raft.

Sigur, nu trebuie sa exageram, deoarece fiecare vom fi pe rand Simon si nu am vrea sa ii dam idei ciudate copilului cand ii va veni randul sa fie cel care porunceste. Fiecarui membru al familiei i se va aloca un timp egal pentru a fi conducatorul acestui joc.

  1. 7.      Peștișorii aurii și oceanul cu rechini
    Este un minunat prilej pentru dezvoltarea atentiei concentrate, distributive, a timpului de reactie si a unora din abilitatile fizice.

Pentru ca, de cele mai multe ori, pestisorii aurii (jucatorii) care inoata linistiti prin oceanul albastru (plimbandu-se prin casa) pot auzi oricand semnalul sefului lor (unul din jucatori) ca vin rechinii.

Si atunci, fiecare dintre pestisori va trebui sa isi gaseasca un ceva pe care sa se cocoate, ca sa nu fie mancat de rechini, numai ca nu au voie doi pestisori pe acelasi obiect.

O varianta mai grea este corabia’ – o canapea – de pe care marinarii pleaca linistiti sa inoate sau sa pescuiasca, iar la semnalul rechinii’, ei trebuie sa se urce repede pe nava pentru a nu fi mancati.

foto Shutterstock

Mai multe articole