7 trucuri pentru un alaptat fara griji

Cateva sfaturi care pot ajuta proaspetele mamici sa se descurce mai bine in perioada alaptarii.

1. Mameloanele dureroase si fisurate sunt principalul motiv pentru care mamele intrerup alaptatul. Momentul mesei nu trebuie sa fie unul plin de durere si anxietate, dimpotriva – si mama, si bebe trebuie sa profite de aceasta frumoasa apropiere, in urma careia cel mic nu este hranit numai cu lapte, ci si cu dragoste.

2. E oarecum firesc sa existe un mic disconfort in primele zile in care alaptezi – si bebelusul trebuie sa se adapteze la situatie, si pana invata cum sa suga, tinde sa creeze o prea mare presiune asupra sanului. Pozitia sugarului la san trebuie sa permita acestuia sa prinda toata areola (nu sa o muste). Intr-o prima faza, nou-nascutul poate avea tendinta de a musca, din cauza lipsei de experienta; ulterior, cand apar dintisorii, incearca uneori sa muste pentru a-si calma durerea provocata de iritatia gingiilor (un inel gingival iti va fi de ajutor acum).

3. Senzatiile neplacute la nivelul mameloanelor pot fi determinate si de o prea mare uscaciune a pielii. In acest caz, foloseste un unguent pentru mameloane uscate, care sa hidrateze pielea.

4. Sanii angorjati reprezinta o alta problema cu care se confrunta majo­ritatea mamicilor care alapteaza. Vasele de sange de la nivelul sanului sunt suprasoli­ci­tate – sanul se intareste, se umfla si devine dureros, iar mamelonul nu permite scurgerea laptelui, ceea ce face alaptarea dificila. Anxietatea este un fac­­­­tor agravant in aceasta situatie. O pozitie relaxata, mulsul intre mese (daca este cazul), masarea delicata a sanului si aplicarea de comprese caldute (nu fierbinti) amelioreaza problema. Nu lasa sa „treaca de la sine, caci sanii angorjati sunt o etapa premergatoare mastitei – una din cinci femei care alapteaza sufera de mastita in primele sase luni.

5.
Cand mameloanele se irita si se crapa, bacteriile pot patrunde si infecta zona. Perioada cu riscul cel mai crescut de mastita este in primele doua luni dupa nastere, spun specialistii, si corespunde tocmai acelei etape de acomodare la alaptat – atat din partea mamei, cat si a copilului. Angorjarea sanilor, sutienele nepotrivite, tampoanele improvizate care acopera sanul pentru a impiedica scurgerea laptelui in exces, folosirea in exces a pernutelor din silicon sau cauciuc care sa protejeze sanul pe timpul alaptarii (coroborata cu lipsa unor masuri riguroase de igiena pe tot parcursul zilei) favorizeaza aparitia mastitei. In cazuri severe, in afara de durere la nivelul sanilor, apar febra, frisoanele, o secretie galbuie, densa, la nivelul mamelonului, iar ganglionii de pe partea sanului infectat sunt si ei mariti si durerosi.

6. Pozitia in care alaptezi este extrem de importanta atat pentru buna desfasurare a „operatiunii, cat si pentru sanatatea sanilor tai. Mai intai, asaza-te confortabil, avand grija sa-ti sprijini spatele de ceva si sa tii picioarele putin mai sus fata de nivelul podelei. Pozitioneaza apoi capul celui mic, care trebuie sa nu fie incordat, astfel incat fata si nasul lui sa fie orientate spre mamelon. Tine-ti sanul, pentru a fi sigura ca nu-i preseaza nasucul si barbia, apoi incurajeaza-l sa apuce (tot) mamelonul, tragandu-l usor spre tine. Pe masura ce capatati experienta, veti descoperi impreuna ca pozitiile de alaptat pot fi alternate astfel incat sa va simtiti amandoi comod si cel mic sa se hraneasca suficient. Daca, din diferite motive, nu mai poti alapta o perioada, este recomandat sa nu „profiti de moment pentru a renunta cu totul la alaptat.

7. Mameloanele iritate si crapate pot fi si un indiciu al dermatitei la nivelul sanilor – aceasta fiind cauzata de anumite creme, sapunuri sau lotiuni pe care le folosesti, si care, in mod evident, nu sunt prietenoase cu pielea ta, mai sensibila in perioada de dupa nastere. O solutie ar fi ca pentru cateva zile sa te speli doar cu apa calduta si, eventual, un sapun dermatologic (il gasesti numai in farmacii si este un produs care nu contine conservanti sau parfum).

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.
 

Mai multe articole