8 lucruri de care sunt capabili copiii până într-un an și pe care noi nu le știm

Până în vârsta de un an copiii bălesc de mama focului, gânguresc și spun lucruri pe limba lor, pot mânca singuri cu mânuța și dorm destul de mult.

Dacă stai și te uiți cum își petrece timpul bebelușul tău, ai tendința să crezi că nu are capacitatea cognitivă și emoțională de a înțelege lumea din jurul lui.

Dacă analizezi însă cu atenție, vei suprinsă să vezi că bebelușul tău- la fel ca toți ceilalți- este focusat pe tot ce se întâmplă în jurul lui și vrea să știe exact cum funcționează lucrurile care îl înconjoară. Ba chiar este capabil să emită predicții privind anumite întâmplări și situați. Când ceva nu se desfășoară așa cum ar fi crezut, începe din nou să studieze acel lucru.

Cu cât analizează mai mult comportamentul bebelușilor, specialiștii își dau seama că micuții au capacități mai dezvoltate decât se crede. Ai fi uimit probabil să afli cât de devreme capătă anumite cunoștințe. Iată ce poate face un bebeluș până în 12 luni:

1.Au amintiri de la când sunt încă în burta mamei
În cadrul unui experiment, mai mai multor femei însărcinate li s-a cerut să citească de două ori pe zi, timp de șase săptămâni, cu voce tare povestea ‘Pisica din pălărie’ . La scurt timp după naștere, micuții lor au manifestat mult mai mult interes față de această poveste în comparație cu oricare alta. Ba chiar ei erau impresionați de poveste și atunci când era citită de mama lor și atunci când era citită de altcineva.

2.Disting binele și răul
Începând cu vârsta de șase luni, bebeșuși pot emite judecăți privind un comportament bun sau unul rău. Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii le-au arătat micuților o păpușă care împinge o minge pe un deal. Apoi o altă păpușă o ajută pe prima, iar o a treia o împiedică să ridice mingea. Mai târziu, când micuților le sunt date cele două păpuși (cea care a ajutat și cea care împiedicat ridicarea mingii) să se joace cu ele o preferă pe cea care a ajutat. Ba chiar, mulți dintre ei au avut impulsul de a o respinge cu mâna pe păpușa ‘cea rea’.

3.Vor să fie de ajutor
Atunci când micuții de 1 an au fost puși în situația în care un adult, chiar și străin, se chinuia să închidă o ușă sau să ridice un anume obiect, au avut instinctul de a se opri din ceea ce făceau și de a încerca să ajute. Încercau să ridice obiectul sau să deschidă ei ușa. În mod uimitor, specialiștii au observat că atunci când copiii sunt recompensați pentru faptul că au ajutat, tendința lor este să nu o mai facă și a doua oară. Pe când cei care nu au fost recompensați au sărit imediat în ajutor și în alte dăți.

4.Bebelușii înțeleg proporțiile
La vârsta de zece luni, mai multor bebeluși le-au fost arătate două borcane. Primul dintre ele avea în interior o proporție de 3:1 de jucării roz și negre (12 jucării roz și patru negre) Celălalt avea o proporție inversă 1:3 (12 jucării roz și 36 negre). Un adult a luat câte o jucărie din fiecare borcan, ținând-o în mână astfel încât micuțul să nu poată vedea culoarea și a pus-o într-un recipient opac.
Micuții care au arătat că preferă culoarea roz au luat jucăria corespunzătoare din recipient și au pus-o în primul borcan, pentru că în opinia lor probabilitatea ca jucăria roz să fie de acolo era mult mai mare (acel borcan avea jucării roz în proproție mai mare).

5.Bebelușii învață mai mult din surprize
Elementul surpriză îi determină pe bebeluși să-și dorească să afle mai multe despre un anumit lucru sau fenomen. Unor micuți de 11 luni le-au fost arătate mingii care se ‘comportau’ normal și alte care se ‘comportau’ surprinzător. De exemplu două mingii se rosogoleau pe o rampă. Una dintre ele se oprea într-un perete, iar cealaltă părea să trece prin el. Micuții au fost mult mai interesați să cerceteze mingea ‘magică’. Așadar, dacă vrei să încurajezi curiozitaea și dorința de explorare a copilului suprizele sunt cea mai bună soluție.

6.Bebelușii știu când nu ești atent la ei
Atunci când mamele nu mai răspund bebelușului, micuțul imediat încearcă și face tot posibilul să-i atragă din nou atenția mamei prin zâmbete și gesturi. Când observă lipsa de reacție, micuții devin agitați și chiar încep să plângă.

7.Știu să distingă caracterele
Cu toții știm că bebelușii au tendința să imite. Ceea ce probabil cei mai mulți dintre noi nu știu este că nu vor imita pe oricine. De exemplu, în cadrul unor petreceri onomastice, anumiți adulți stăteau în fața unor cutii de cadouri goale și alții în fața unor cu jucării în ele. Și unii și ceilalți își exprimau entuziasmul față de cutiile din fața lor. Ulterior, micuții au avut tendința de a-i imita doar pe adulții care au fost sinceri privind entuziasmul față de jucăriile din cutii.

8.Bebelușii știu câte ceva și despte fizică
Mai mulți fizicieni au dezvoltat anumite trucuri destinate special bebelușilor. Au creat obiecte grele care stau în aer și par să nu fie prinse de nimic, obiecte care trec prin pereți, mingii care dispar și apar în altă parte. La fel ca și adulții, micuții au tendința de a reacționa atunci când un lucru sfidează fizica. Vor să prindă repede obiectul care stă în aer, convinși fiind că va cădea, spre exemplu. Încă dinainte de 12 luni ei știu cum ar trebui să funcționeze gravitația și se arată interesați să descopere de ce, împotriva naturii, un obiect dispare și apare în altă parte.

Așadar, dragi părinți, primul an din viața unui copil este esențial în dezvoltarea lui și capacitaea lui de a învăța este uluitoare.

Sursa:huffingtonpost.com
Text: Alina Serea

Mai multe articole