Adevărul despre plânsul bebelușului

La naștere, țipetele puternice ale bebelușului și plânsul reprezintă un indiciu că este sănătos. Dar după prima sau a doua săptămână, plânsul bebelușului este ultimul lucru pe care dorești să-l auzi.

Plânsul bebelușului este o modalitate de comunicare. În timp ce bebelușilor le ia ceva timp să învețe să zâmbească, ei se nasc cu reflexul de a plânge.

Asta pentru că râsul are doar o utilitate în plan social, în timp de plânsul bebelușului este foarte important pentru supraviețuirea puiului de om încă din prima zi de viață.

Tocmai de aceea, este mult mai ușor să plângi decât să râzi. În timp ce râsul este alcătuit dintr-o succesiune de sunete rapide și scurte, plânsul cere mai puțină coordonare  – este un sunet continuu, susținut doar de respirație.

Specialișii se contrazic destul de tare în privința plânsului bebelușului. Iar cum puii de om nu ne pot spune de ce plâng cu adevărat, toate observațiile referitoare la plânsul bebelușului sunt, mai degrabă, speculații. Astfel, mulți specialiști consideră că, deși plânsul bebelușului este o modalitate de comunicare, în primele luni, micuțul tău nu intenționează să-ți atragă atenția, așa cum se crede. Este vorba, mai degrabă, despre un soi de dialog cu sine – spun unii specialiști. Doar după 2-3 luni bebelușul învață că plânsul lui te aduce lângă el și că nevoile lui sunt satisfăcute.

O dovadă în acest sens ar fi, spun specialiștii, că de-abia după 4 luni, plânsul bebelușului capată foarte multe nuanțe – cel mic își dezvoltă un întreg registru de văicăreli și țipete, pentru a-și formula cât mai exact nemulțumirile și solicitările. Acesta este, de altfel, momentul în care suspectezi că te manipulează, că se folosește de plâns doar pentru a te atrage lângă el.

În timp ce înveți pe parcurs să descifrezi  (citește și de ce plânge bebe? 5 motive la care nu te aștepți), încă de la început poți recunoaște plânsul de urgență. Nu numai creierul primește mesajul că bebe plânge, ci și corpul tău, atunci când bebe e cu adevărat în pericol – spun cercetătorii, care relevă că plânsul bebelușului aflat în pericol îți zguduie sistemul nervos asemenea unui șoc electric. Inima îți bate nebunește, tensiunea crește rapid, palmele îți sunt transpirate, stomacul ți se strânge.

Acesta este plânsul bebelușului la care reacționezi instinctiv, indiferent de cât de obosită ești. Uite și cum să calmezi un bebeluș agitat  și care sunt pozițiile care îl ajută pe bebelușul aflat în suferință.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole