Adevărul despre vitamina A

În cantități mici, vitamina A este esențială pentru dezvltarea fătului – celulele, oasele, pielea, dinții se dezvoltă bine atunci când bebelușul primește din alimentația mamei suficientă vitamina A. Un nivel insuficient de vitamina A poate determina nașterea prematură, probleme ale ochilor și pielii, în timp ce doze prea mari de viamina A pot cauza probleme serioase de dezvoltare a fătului și defecte congenitale.

Din 1995, când un studiu amplu demonstra că 1 din 57 de femei care au consumat peste 10.000 de unități de vitamina A în primele săptămâni de sarcină a născut un copil cu defect de naștere, ginecologii din întreaga lume le sfătuiesc pe viitoarele mămici să fie foarte atente la aportul de vitamina A în timpul sarcinii.

Ficatul și produsele derivate din ficat sau cârnații care au în compoziție ficat conțin cantități mari de vitamina A și nu sunt recomandate în sarcină. Nu lua suplimente alimentare care să conțină doze mari de vitamina A, pentru că deja alimentația ta ți furnizează cantități importante din această vitamină. Ai mare grijă și la tratamentele de frumusețe – dacă ai probleme cu acneea, trebuie să știi că cele mai multe produse anti-acneice conțin retinol, o formă de vitamina A și trece prin piele, absorbindu-se în circuitul sanguin.

 

Nu exagera!

Riscurile legate de vitamina A le determină pe viitoarele mămici să cadă în cealaltă extremă – nu te feri să consumi alimente care conțin vitamina A, precum fructele și legumele portocalii.

Deficiența de vitamina A cauzează anomalii de dezvoltare și retard mintal la bebeluși. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 14 milioane de copii din întreaga lume suferă de deficiențe de vedere din cauza unui aport insuficient de vitamina A în timpul sarcinii viitoarei mame. Introdu, deci, în alimentația ta din timpul sarcinii caise, mango, morcovi, ardei gras, dovleac – bogate în beta-caroten, o formă sănătoasă de vitamina A.

 

Mai multe articole