Alăptarea – cum stimulezi bebeluşul să sugă

Poate să treacă un timp până când alăptatul începe să decurgă bine. Natura vrea ca bebeluşul să se hrănească în exclusivitate la sân circa şase luni şi apoi să continue să sugă în timp ce se obişnuieşte cu hrana solidă. Alăptatul vă va menţine pe amândoi cât se poate de sănătoşi.

 

 

Majoritatea mamelor încep să-şi alăpteze bebeluşul de la naştere, dar multe întâmpină probleme şi se opresc înainte de data la care plănuiseră să-şi înţarce copilul. Studiile privind hrănirea sugarului arată că nouă din zece mame care au întrerupt alăptarea în primele şase săptămâni ar fi vrut să continue. Motivele cele mai frecvente sunt:

  • copilul a respins sânul
  • alăptatul era dureros
  • cantitatea de lapte părea puţină

Dacă bebeluşul tău s-a născut normal şi l-ai ţinut în braţe imediat, probabil că alăptatul va decurge bine de la început. Dacă pare să respingă sânul,există un motiv întemeiat. Ai putea crede că bebeluşul te respinge pe tine şi că ar fi mai bine să-l treci pe lapte praf. De faqpt, el nu spune ‘Nu vreau să sug la sân, ci doar ‘Nu pot să sug încă. Problemele iniţiale sunt, în general, provocate de naştere. Orice te-a traumatizat ar fi putut să-l afecteze şi pe bebe.

Nou-născuţii se simt mai în siguranţă când sunt aproape de mamele lor. Dacă imediat după naştere ţi-ai ţinut copilul la piept, cu pielea lipită de a ta (ora de aur), acest lucru ar trebui să-l ajute să se relaxeze şi să fie pregătit să sugă în aproximativ o oră. Dacă acest lucru nu s- întâmplat dintr-un motiv sau altul, primele alăptări ar putea fi mai dificile, dar poţi corecta asta acum.

 

Cum poţi stimula interesul bebeluşului pentru supt

  • Ţine-l lipit de tine. Ţine bebeluşul în braţe cu pielea lipită de a ta sau poartă aine subţiri; va fi alinat de mirosul tău familiar, de vocea ta şi de bătăile inimii tale.
  • Păstrează liniştea şi calmul. În cameră trebuie să fie linişte şi lumină puţină. Manevrează bebeluşul cu blândeţe. Fredonează sau pune muzica pe care o ascultai când erai însărcinată – o va recunoaşte.
  • Alăptare indirectă. Dă-i porţii mici de lapte matern cu seringa la fiecare două, trei ore, dar evită tetinele şi suzetele, căci pot îngreuna alăptatul.
  • Faceţi baie împreună într-o cadă cu apă caldă. Pune bebeluşul cu faţa în jos pe pieptul tău, cu burtica pe burta ta, şi toarnă-i cu mâna apă pe spate. Roagă pe cineva să te ajute – bebeluşii uzi sunt alunecoşi!

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole