Alergie sau intoleranță – cum știi diferența?

Dacă suferi de alergie sau intoleranță alimentară uneori observi imediat – mici bubițe îți apar pe piele, te balonezi sau ai dureri abdominale. Unele simptome sunt însă mai greu de depistat. Cum știi dacă suferi de alergie sau intoleranță alimentară și ce poți face.

 

Uneori, sistemul tău imunitar răspunde la anumite substanțe din alimente (care îți plac, de altfel), declansând ceea ce se numește alergie alimetară. Primele simptome care indică faptul că ai o alergie apar la câteva minute (sau ore) de la ingerearea substanței alergene. Pot apărea eczeme, mâncărimi ale pielii, dureri abdominale, vărsături, diaree, efem, tulburări de vedere sau chiar șoc anafilactic, care îți pune în pericol viața.

La orice vârstă poți descoperi că suferi de o alergie alimentară, dar cei mai expuși riscului sunt copiii, al căror sistem digestiv nu este matur încă.

Alimente alergene: Cel mai des dau o alergie laptele de vacă (suntem alergici la proteina din lapte de vacă), ouăle, fructele și legumele cu semințe mici – kiwi, căpșuni, banane, roșii – dar și nucile și alunele.

 

Intoleranța alimentară

Spre deosebire de o alergie alimentară, intoleranța la un anumit aliment nu este legată de o reacție a sistemului imunitar, ci este cauzată de anumite enzime care lipsesc din organism și care ar trebui să proceseze alimentul respectiv.

Intoleranța alimentară nu se manifestă brusc, ci constituie un răspuns lent al organismului. Și simptomele intoleranței alimentare sunt mai greu de recunoscut – ele pot merge de la probleme gastrointestinale, până la dureri de cap, oboseală, iritabilitate sau îngrășsare și dureri articulare. Cel mai adesea manifestăm o intoleranță alimentară la laptele de vacă, gluten, carne, ouă sau fructe și legume proaspete. Intoleranța alimentară poate apărea la orice vârstă și poate fi de scurtă durată sau pentru toată viața.

 Cum tratezi

O dată diagnosticul confirmat (prin teste specific), tratamentul constă pur și simplu în suprimarea totală a alimentelor care au declanșat alergia sau intoleranța.

Pentru a evita orice reacție nedorită, trebuie să citiți cu atenție etichetele și să evitați toate produsele care ar putea fi contamintate cu alergeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe articole