Atenție la căpușe! Autoritățile au emis alertă epidemiologică. Ce facem în cazul unei înțepături

Autoritățile au lansat o alertă epidemiologică în privința căpușelor și a bolii Lyme. Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a făcut anunțul luni pentru a atrage atenția populației asupra pericolelor la care se expun, mai ales în cazul copiilor.

DSP Sibiu a solicitat sprijinului tuturor instituţiilor din județ, implicate în supravegherea, controlul şi prevenirea boreliozei, cât şi în reducerea numărului de căpuşe, în special în zone frecventate de copii, în parcuri și la locurile de joacă.

În comunicatul emis, DSP Sibiu a atras atenția asupra faptului că anul trecut, în 2015, numărul cazurilor de persoane care au fost înțepate de căpușe. Autoritățile trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să se informeze și să acționeze corespunzător în cazul unei înțepături de căpușă.

„Având în vedere faptul că şi în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel judeţean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înţepăturilor de căpuşe, solicitând în acest sens şi sprijinul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar’, se arată în comunicat.

Căpușa este o arahnidă precum scorpionul, păianjenul sau acarienii și trăiește în spații verzi, păduri, parcuri urbane sau chiar în curțile oamenilor, obișnuind să stea pe firele de iarbă, de unde se transfera direct pe corpul victimelor. Căpușa este o insectă mică, inițial de câțiva milimetri și crește pe măsură ce se hrănește cu sângele victimei.

Simptome care pot apărea după o mușcătură de căpușă:

  • febra,
  • simptome asemănătoare gripei,
  • amorţeală,
  • erupţii cutanate,
  • slăbiciune,
  • durere şi inflamaţie a articulaţiilor,
  • palpitaţii,
  • scurtarea respiraţiei,
  • greaţă şi vărsături.

Ce facem în cazul unei înțepături de căpușă

Căpușa trebuei îndepărtată cât mai repede posibil. Dacă îndepărtăm căpușa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este unul foarte mic. În acest scop, cel mai bine este să consultăm un medic sau putem, cu mare atenție, să desprindem noi căpușa, dar nu oricum.

Pentru a deprinde căpușa este nevoie de o pensetă, nicidecum nu este bine să apelăm la metode precum aplicarea de căldură sau turnarea unor lichide toxice peste insectă. În cazul în care căpușa resimte agresiunea poate să-și deverseze conținutul stomacal în organismul victimei și odată cu asta o mulțime de virusuri și bacterii. Așadar, scoaterea cu penseta este cel mai indicat procedeu. Penseta se fixează cât mai aproape de piele pentru că trebuie să scoatem și cleștii căpușei, nu doar corpul acesteia.

După eliminare zona trebuie dezinfectată cu soluție antiseptică precum, spirt, iod, betadină. În cazul în care apar simptome inexplicabile trebuie consultat de urgență medicul.

Foto: Northfoto

Mai multe articole