Alimentația bebelușului – ai grijă la fier!

După primele 6 luni, când rezervele de fier din laptele matern se împuținează și deja te pregătești pentru primele alimente solide sau ai început deja diversificarea, trebuie să ai grijă să previi anemia feriprivă. Uite cum să asiguri necesarul de fier pentru bebeluș.

O problemă frecventă când se începe diversificarea este lipsa de fier din alimentația bebelușului. Anemia netratată pe termn lung provoacă multe dezechilibre și întârzieri în dezvoltare (vezi și 0-3 ani: repere esențiale în dezvoltare).

Bebelușii născuți la termen au o ‘rezervă de fier’ care le ajunge aproximativ 6 luni Chiar dacă își iau fier din laptele matern, acesta nu mai poate acoperi după această vârstă nevoile lor nutriționale, iar cei mici trebuie să primească fier din alimentație.

Unele alimente sunt bogate în mod natural în fier, altele sunt special concepute pentru bebeluși și îmbogățite cu fier.

Carnea de pui și vită, carnea de curcan, ficatul, fasolea și alte leguminiaose, dovleacul, cartofii dulci, prunele, caisele, smochinele și piersicile uscate, stafidele, pâinea integrală, legumele cu frunze verzi (spanacul, varza Kale) și cerealele integrale sunt bogate în fier. Absorbția fierului este intensificată de prezența vitaminei C, așa că este bine să pregătești meniul celui mic astfel încât să conțină și surse de fier, dar și de vitamina C – fructele și legumele sunt bogate în vitamina C.

Uneori, pediatrul poate recomanda suplimentarea cu picături de fier. Ține cont de indicațiile medicului, pentru a evita supradozarea și intoxicația cu fier.

foto Shutterstock

Mai multe articole