Alimentația bebelușului: ce fac dacă?…

Puține subiecte generează mai mult interes și mai multe temeri mămicilor decât alimentația bebelușului. Când să începi diversificarea, ce să faci dacă refuză anumite alimente, mănâncă prea puțin sau prea mult – acestea sunt doar câteva dintre întrebările care le frământă pe viitoarele mămici. Uite și câteva răspunsuri legate de cele mai frecvente întrebări despre alimentația bebelușului.

 

Mănâncă doar lapte și refuză alte alimente

Acest lucru se întâmplă destul de frecvent în cazurile în care părinții s-au grăbit cu diversificarea. Cel mic refuză alimente, pentru că nu este încă pregătit pentru solide. Doar pentru că a împlinit 4-5 luni, nu este obligatoriu să fie pregătit și  pentru solide. Urmărește dacă este interesat de mâncarea adulților, verifică dacă a pierdut reflexul de extruziune (un bebeluș alăptat împinde cu limba înspre exterior, ca o măsură pentru a preveni înghițirea unei cantități prea mari de lapte)

Copilul meu e alergic

Medicul pediatru va stabili meniul cel mai potrivit pentru micuțul tău, dacă suspectează un teren atopic. Riscurile de alergie cresc foarte mult dacă unul dintre părinți este alergic la rândul lui. Dacă amîndoi părinții sunt alergici, bebelușul are un risc de a dezvolta alergii de peste 60%.

Specialiștii fac distincție între intoleranță la anu­mite alimente și alergii. Intoleranța alimentară apare la câteva ore sau poate chiar zile de la ingerarea alimentului și se manifestă prin colici, balo­nare, diaree sau vomă, de obicei fără a pune în pericol viata copilului, în timp ce o alergie alimentara provoa­­că o reacție imediată (în termeni de minute) după consumul alimen­tului-problemă.

Mâncărime, respirație îngreunată, umflarea buze­lor sau a limbii și, în formă extremă, anafilaxia (care, în lipsa tratamen­tului de urgență, provoacă decesul) – sunt simptome ale unei alergii.

Orice suspiciune ca bebelusul ar putea avea o intole­ranță sau alergie trebuie verificată cu medicul pediatru și confirmată prin teste speci­fi­ce. (vezi mai multe despre alergiile alimentare)

Mănâncă prea puțin

Aceasta este temerea majorității părinților. Dar, cu excepția cazurilor în care bebelușii suferă de afecțiuni digestive severe, ei știu instinctiv cât trebuie să mănânce pentru a-și acoperi nevoile nutriționale. Medicii ne sfătuiesc să-l lăsăm pe cel mic să-și regleze necesarul de hrană și să nu-l forțăm să pape tot din biberon sau farfurie.

foto: Shutterstock

 

Mai multe articole