Alimentația bebelușului – de ce sunt importante grăsimile

Obișnuite cu eternele cure de slăbire, mamele se tem de grăsimile din meniul bebelușului. Ele au însă un rol esențial pentru buna dezvoltare a celui mic.

 

Ca și în cazul proteinelor, necesarul de grăsimi pentru un bebeluș îl depășește pe cel al unui adult. Asta pentru că țesutul cerebral este alcătuit în foarte mare parte din grăsimi, iar creierul este un ‘centru de comandă’ foarte important în prima copilărie. Grăsimile mono și polinesaturate, în special acizii grași de tipul Omega-3 și Omega-6 sunt grăsimile cele mai bune pentru bebeluși. Dar și grăsimile saturate, care nu sunt sănătoase pentru adulți, pot fi introduse în meniul celor mici. Astfel, până la vârsta de 2 ani, ei trebuie să primească produse cu grăsime integrală (lapte, iaurturi etc).

Somonul, uleiul de inm, avocado, uleiurile din măsline și rapiță, untul de nuci, germenii de grâu, brânza, ouăle, carnea de vită sau de pasăre sunt bogate în grăsimile bune pentru bebeluși, de care nu trebuie să te ferești.

Alți 3 nutrienți esențiali pentru bebeluși:

Proteine:  Bebelușii aflați în creștere accelerată în raport cu un adult au o nevoie și mai mare de proteine decât aceștia, față de greutatea lor. Un copil de un an nevoie de apriximativ 150 de grame de proteine/zi – uite cum calculezi necesarul de proteine.

Vitamina D: ajută la formarea unui sistem osos puternic, la absorbția calciului, dar și a fierului, prevenind rahitismul și anemia. Vitamina D are un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar, producția de insulină și formarea de noi celule. Introdu în meniul celui mic lactate nedegresate (unt, brânză), ficat, pește gras (hering, macrou, sardine, somon, păstrăv, ton), ulei de cod.

Calciu: important pentru buna dezvoltare a oaselor și dinților, calciul menține sănătatea funcțiilor nervoase și musculare, împiedică formarea cheagurilor de sânge, ajută organismul să transforme mâncarea în energie. Dă-i celui mic lapte integral, iaurt, cașcaval, brânză, ou, broccoli, spanac, fasole, sardine în ulei.

foto Shutterstock

Mai multe articole